Jak zwykle nie ma na nic czasu, ale masz ochotę przygotować coś specjalnego na walentynki? Podpowiadamy co zrobić, aby było smacznie, pięknie i lekko! Tak skomponowane menu na randkę będzie nie tylko pasować do okazji, ale oba przepisy doskonale się uzupełniają – za chwilę zdradzimy dlaczego. Wystarczy, że potrzebne składniki kupisz wracając z pracy, a do wieczora wszystko będzie gotowe! Tylko nie daj się zatrzymać po godzinach 😉
Walentynki zero waste
Dobraliśmy przepisy w taki sposób, aby główny składnik obu potraw – jaja, można było w pełni wykorzystać! Jako słoną lekką kolację proponujemy wytrawne muffiny – możesz przygotować je z samych białek, żeby były leciutkie jak chmurka! Z kolei na romantyczny deser proponujemy Krem brulee, którego zrobienie wymaga samych żółtek. Po co mrozić, jeśli można od razu wykorzystać, prawda?
Walentynki lekkie, smaczne i oszczędne!
Najważniejsza jest ta druga osoba. Nie ma znaczenia, czy spędzacie wieczór w restauracji, czy w domu. Warto jednak zjeść coś pysznego! Jeśli wolicie zostać u siebie, to możecie przy okazji zaoszczędzić. Kupując składniki w Lewiatanie będziecie mieć pewność, że będą najwyższej jakości i… tanie! Poniżej dajemy znać czego potrzebujecie, aby zrobić pyszne wytrawne muffinki i crème brûlée.
Składniki potrzebne do przygotowania kolacji i deseru na walentynki:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g brązowego cukru
- 6 jajek
- 70 g białego cukru
- esencja waniliowa lub 1 laska wanilii
- 0,5 szklanki mleka UHT 2%
- 2 łyżki mąki poznańskiej Lewiatan
- 6 pomidorów suszonych Lewiatan
- 100 g oliwek czarnych Lewiatan
- świeża bazylia
- pieprz czarny mielony Lewiatan
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Ważna wskazówka
Zacznij przygotowanie dań od kremu brulee! Krem przygotujesz bardzo szybko, ale powinien schłodzić się w lodówce przynajmniej dwie godziny. Akurat, żeby się wyszykować!
Kolacja i deser na walentynki gotowe? Pochwal się efektem!
Pochwalcie się efektem oznaczając nas na Instagramie! Dodajcie @gotuje_z_lewiatanem do posta lub stories! Możecie też użyć hashtagu #gotujezLewiatanem. Kochamy gotować i doceniamy piękne dania!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy