Blog poszukiwaczy smaku

pełen kulinarnych inspiracji

Kolacja z deserem na walentynki – zdążysz!

Jak zwykle nie ma na nic czasu, ale masz ochotę przygotować coś specjalnego na walentynki? Podpowiadamy co zrobić, aby było smacznie, pięknie i lekko! Tak skomponowane menu na randkę będzie nie tylko pasować do okazji, ale oba przepisy doskonale się uzupełniają – za chwilę zdradzimy dlaczego. Wystarczy, że potrzebne składniki kupisz wracając z pracy, a do wieczora wszystko będzie gotowe! Tylko nie daj się zatrzymać po godzinach 😉

Walentynki zero waste

Dobraliśmy przepisy w taki sposób, aby główny składnik obu potraw – jaja, można było w pełni wykorzystać! Jako słoną lekką kolację proponujemy wytrawne muffiny – możesz przygotować je z samych białek, żeby były leciutkie jak chmurka! Z kolei na romantyczny deser proponujemy Krem brulee, którego zrobienie wymaga samych żółtek. Po co mrozić, jeśli można od razu wykorzystać, prawda?

Walentynki lekkie, smaczne i oszczędne!

Najważniejsza jest ta druga osoba. Nie ma znaczenia, czy spędzacie wieczór w restauracji, czy w domu. Warto jednak zjeść coś pysznego! Jeśli wolicie zostać u siebie, to możecie przy okazji zaoszczędzić. Kupując składniki w Lewiatanie będziecie mieć pewność, że będą najwyższej jakości i… tanie! Poniżej dajemy znać czego potrzebujecie, aby zrobić pyszne wytrawne muffinki i crème brûlée.

Składniki potrzebne do przygotowania kolacji i deseru na walentynki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g brązowego cukru
  • 6 jajek
  • 70 g białego cukru
  • esencja waniliowa lub 1 laska wanilii 
  • 0,5 szklanki mleka UHT 2%
  • 2 łyżki mąki poznańskiej Lewiatan
  • 6 pomidorów suszonych Lewiatan
  • 100 g oliwek czarnych Lewiatan
  • świeża bazylia
  • pieprz czarny mielony Lewiatan
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól 

Ważna wskazówka

Zacznij przygotowanie dań od kremu brulee! Krem przygotujesz bardzo szybko, ale powinien schłodzić się w lodówce przynajmniej dwie godziny. Akurat, żeby się wyszykować!

Kolacja i deser na walentynki gotowe? Pochwal się efektem!

Pochwalcie się efektem oznaczając nas na Instagramie! Dodajcie @gotuje_z_lewiatanem do posta lub stories! Możecie też użyć hashtagu #gotujezLewiatanem. Kochamy gotować i doceniamy piękne dania!

Dodaj do ulubionych
muffinki i krem brulee na walentynki

Wytrawne muffinki – dla smakoszy i sportowców!

Potrzebne składniki:

Muffinki czekoladowe, z owocami, bananowe… każdy o nich słyszał i wielu próbowało. Łatwe do zrobienia, wychodzą prawie zawsze. Ale wytrawne muffinki brzmią już bardziej skomplikowanie, prawda? Ten zdrowy przysmak może stać się w Twojej kuchni całkiem powszechny! Wystarczy, że spróbujesz je zrobić. A z naszym przepisem na pewno Ci się uda!

Wytrawne muffinki z całych jajek…

Przepis na właśnie takie babeczki proponujemy Wam w przepisie poniżej. Bazą są dla nich całe jajka. Dzięki temu są sycące pomimo niewielkiej zawartości mąki. Suszone pomidory i oliwki nadają muffinkom mnóstwo smaku, a świeże listki bazylii doskonale je ozdabiają. Dzięki dużej ilości jajek babeczki nie rozpadają się, są wręcz przyjemnie „gąbczaste”. W sam raz by zabrać je ze sobą do pracy!

…lub w wersji bardzo fit!

Zależy Ci na uczuciu sytości i wysokiej zawartości białka, ale też obniżeniu ilości kalorii? Choć nawet babeczki z całych jajek są zdrowe i raczej dietetyczne, możesz posunąć się o krok dalej! Wystarczy, że użyjesz samych białek z jaj. Żółtka możesz wykorzystać do innego dania lub zamrozić z odrobiną soli lub cukru. Aby zachować pełnię bogatego smaku, który zapewniają także żółtka – możesz użyć jednego! Wytrawne muffinki będą wtedy pyszne i bardzo niskokaloryczne.

Przepis na wytrawne muffinki

Jajka dokładnie wymieszaj z przesianą mąką i mlekiem – najwygodniej zrobisz to trzepaczką lub w mikserze. Dodaj pokrojone oliwki, suszone pomidory i posiekaną świeżą bazylię. Następnie dopraw samą solą i pieprzem lub ulubionymi przyprawami. Dokładnie wymieszaj gotową masę i nie przejmuj się, że jest mocno rzadka. Formę wysmaruj odrobiną oleju lub popsikaj oliwą w sprayu. Na koniec masę ostrożnie przelej lub przełóż łyżką do foremek. Piecz w piekarniku na termoobiegu nagrzanym do 180ºC przez około 10-12 minut. W tym czasie możesz przygotować sos jogurtowy. Wystarczy, że wymieszasz jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i odrobinę soli. Smacznego!


Wytrawne muffinki gotowe? Pochwal się efektem!

Pochwalcie się efektem oznaczając nas na Instagramie! Dodajcie @gotuje_z_lewiatanem do posta lub stories! Możecie też użyć hashtagu #gotujezLewiatanem. Kochamy gotować i doceniamy piękne wypieki!

Dodaj do ulubionych
"; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; }); function drukuj(){ var myDiv = document.getElementById("ID").innerHTML; var oldPage = document.body.innerHTML; document.body.innerHTML = "" + myDiv + ""; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; } if(!jQuery("#filmik").length > 0) { jQuery(".jakzrobic").remove(); } });

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *