1 lutego to dzień naleśnika! Czy razem z nami będziecie świętować to ważne święto? Mamy nadzieję! Ostatecznie kto z nas nie kocha naleśników? Na pewno jedni wolą jeść je na słodko a inni na słono, ale dobrze przygotowane ciasto naleśnikowe zapewnia mnóstwo możliwości. Co więcej, naleśniki można zrobić na różne sposoby, i choć dzielimy się naszym ulubionym przepisem na Naleśniki idealne, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować inne. Nasza miłość do gotowania także skłania by próbować nowych rzeczy! Jakich? Przekonajcie się!
Mąka mące nierówna
Podstawa w każdej kuchni i podstawa dla naleśników – mąka! Jeśli chcesz świętować dzień naleśnika, to bez tego składnika się nie obędzie. Do znanej i lubianej wersji placków używamy doskonałej mąki tortowej, ale czy wiesz, że naleśniki możesz zrobić także z innych jej rodzajów lub nawet łącząc ze sobą kilka różnych?
Naleśniki bezglutenowe
Jeśli masz w rodzinie osoby nie tolerujące glutenu lub zwyczajnie macie ochotę spróbować czegoś nowego i lekkiego, dobrym wyborem będzie mąka ryżowa! Neutralna w smaku, sprawdzi się doskonale także do naleśników na słodko. Pamiętaj tylko, aby do ciasta dodać kilka jajek – brak glutenu sprawia, że czysta mąka ryżowa nie jest tak zwarta jak ta z pszenicy. Jeśli planujemy wytrawne danie, świetnie sprawdzi się także mąka gryczana. Można połączyć ją z ryżową lub używać samodzielnie, w zależności od pożądanego efektu.
Naleśniki kukurydziane
Leciutkie i puszyste naleśniki zrobisz także przy użyciu mąki kukurydzianej! Choć placki z tego rodzaju mąki kojarzą nam się raczej z wytrawną kuchnią meksykańską, to nie należy się obawiać, że po wylaniu na patelnię ciasta z mąki kukurydzianej, nagle wyjdą nam tacosy! Naleśniki te doskonale sprawdzą się na słodko, bo tak samo jak te z mąki tortowej, możemy je dosłodzić lub nie. Konsystencja ciasta będzie delikatna, bo mąka kukurydziana jest zazwyczaj bardzo drobno zmielona.
Naleśniki roślinne
Pyszne naleśniki bez jajek? To też jest możliwe! O ile każdy już chyba wie, że mleko krowie można zastąpić roślinnym, tak nie każdy zdaje sobie sprawę, że naleśniki możemy zjeść nawet gdy skończą nam się jajka! Do ciasta wystarczy dodać zmielone siemię lniane lub dojrzałego banana. Ciekawą propozycją są także naleśniki z mąki owsianej, której konsystencja jest na tyle zwarta że nie wymaga dodawania jaj. Czy to już wszystko? Absolutnie nie! Miłośnicy gotowania wiedzą, że naleśniki lub omlet można zrobić nawet z mąki z ciecierzycy lub mąki z soczewicy – doskonale sprawdzą się do wytrawnych dań.
Świętujesz dzień naleśnika? Pochwal się efektem!
Pochwalcie się efektem oznaczając nas na Instagramie! Dodajcie @gotuje_z_lewiatanem do posta lub stories! Możecie też użyć hashtagu #gotujezLewiatanem. Kochamy gotować i doceniamy piękne dania!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy