Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Gęsta zupa z soczewicą

Potrzebne składniki:

Ta pełna warzyw i białka z soczewicy zupa nie tylko rozgrzeje, ale też nasyci! Smażenie przypraw sprawi, że będzie super aromatyczna. Wypróbujcie ten przepis i dajcie znać kiedy dokładka 😁

Zupa z soczewicą – przygotowanie

Z tego przepisu przygotujesz 8 mniejszych lub 6 dużych porcji.
Zieloną soczewicę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i odstaw na sito. Zacznij od pokrojenia czosnku w plasterki i cebuli w kostkę. Rozgnieć kumin oraz kolendrę w moździerzu (możesz też użyć mielonych przypraw). Następnie wlej olej do dużego garnka, dodaj czosnek, ziele angielskie oraz goździki i włącz minimalny ogień. Gdy czosnek zacznie się smażyć dodaj cebulę i smaż przez około 3 minuty aż się zeszkli. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wsyp resztę przypraw. Smaż całość jeszcze 2 minuty często mieszając – koncentrat powinien ściemnieć.

Wlej do garnka 2 litry wody, dodaj kostki rosołowe i soczewicę. Gotuj przez około 10 minut, w tym czasie krojąc resztę warzyw i ziemniaki. Dodaj je do garnka z gotującą się soczewicą i gotuj przez kolejne 15-20 minut do miękkości. Podawaj zupę z soczewicą w głębokich miseczkach z łyżką śmietany, jogurtu naturalnego lub kremowego serka, posypane świeżym ziołami.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *