Ta pełna warzyw i białka z soczewicy zupa nie tylko rozgrzeje, ale też nasyci! Smażenie przypraw sprawi, że będzie super aromatyczna. Wypróbujcie ten przepis i dajcie znać kiedy dokładka 😁
Zupa z soczewicą – przygotowanie
Z tego przepisu przygotujesz 8 mniejszych lub 6 dużych porcji.
Zieloną soczewicę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i odstaw na sito. Zacznij od pokrojenia czosnku w plasterki i cebuli w kostkę. Rozgnieć kumin oraz kolendrę w moździerzu (możesz też użyć mielonych przypraw). Następnie wlej olej do dużego garnka, dodaj czosnek, ziele angielskie oraz goździki i włącz minimalny ogień. Gdy czosnek zacznie się smażyć dodaj cebulę i smaż przez około 3 minuty aż się zeszkli. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wsyp resztę przypraw. Smaż całość jeszcze 2 minuty często mieszając – koncentrat powinien ściemnieć.
Wlej do garnka 2 litry wody, dodaj kostki rosołowe i soczewicę. Gotuj przez około 10 minut, w tym czasie krojąc resztę warzyw i ziemniaki. Dodaj je do garnka z gotującą się soczewicą i gotuj przez kolejne 15-20 minut do miękkości. Podawaj zupę z soczewicą w głębokich miseczkach z łyżką śmietany, jogurtu naturalnego lub kremowego serka, posypane świeżym ziołami.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy