Ten prosty (i łatwy do wykonania) przepis uratuje Was z opresji! Gdy zapomnieliście kupić pieczywa przed dniem wolnym albo świadomie planujecie zjeść własnoręcznie przygotowane ciepłe pieczywo na śniadanie. Bez długiego zagniatania, specjalnego sprzętu lub umiejętności… Focaccia to idealny wypiek dla początkujących! A może macie ochotę raczej na góralskie bułeczki z kminkiem? W takim wypadku przepis znajdziecie pod tym linkiem.
Powolne wyrastanie w lodówce
Focaccia to doskonały pomysł, jeśli chcecie mieć „pod ręką” (a właściwie w lodówce…) pieczywo gotowe do wypieku. Nie musicie miotać się w kuchni robiąc jednocześnie danie główne, ani wcześniej wstawać w dzień wolny tylko po to, żeby upiec chleb. Bo czeka on na Was w lodówce i nigdzie mu się nie spieszy! 😁 Prosta receptura przewiduje powolne wyrastanie surowego ciasta w lodówce – od 8 do nawet 72 godzin! Przez tyle czasu można zapomnieć, że w kilka minut zmieszało się jakieś ciasto i przyjemnie zaskoczyć, że mamy co upiec. Pamiętajcie, że w lodówce panuje nierówna temperatura – najcieplej jest na najwyższej półce, a najzimniej na najniższej. Dlatego jeśli wiecie, że focaccia spędzi w niej tylko jedną noc, umieśćcie naczynie z ciastem w górnej części, a na dłuższy czas niech posiedzi w dolnej.
Focaccia w 3 godziny
Piękno tego przepisu polega między innymi na jego uniwersalności! Poza tym, że focaccia nie obrazi się na dowolnie wybrane przez Was dodatki, możecie chrupać ją ze smakiem znacznie wcześniej niż po 8 godzinach 😉 Jak każde ciasto drożdżowe, włoski chlebek świetnie wyrośnie także w temperaturze pokojowej. W takich warunkach potrzebuje standardowe ~2 godziny w misce i dodatkowe pół godziny na drugie wyrośnięcie w docelowym naczyniu. Poza tym nie trzeba niczego zmieniać w poniższym przepisie.
Focaccia z lodówki – przygotowanie
W dużej misce wymieszaj mąkę, 10 g soli i drożdże instant. Następnie dodaj ciepłą wodę i ponownie wymieszaj. Ciasto powinno być lepkie ale raczej zwarte, tworzyć kulę. Natrzyj ją częścią oliwy z oliwek i przykryj folią spożywczą lub dobrze dopasowaną pokrywką. Włóż do lodówki na co najmniej 8 godzin lub nawet na trzy dni. Uwaga! Przykrywając miskę ścierką ryzykujemy, że podczas długiego pobytu w lodówce wierzchnia warstwa ciasta wyschnie i utworzy się skorupka.
Zanim wstawisz wyrośnięte ciasto do piekarnika, pozwól mu ponownie wyrosnąć przez 1-3 godziny. Następnie nasmaruj brytfannę margaryną, włóż do niej ciasto i rozciągnij je delikatnie, by równomiernie pokryć spód brytfanki. Aby focaccia miała charakterystyczną strukturę zrób na jej powierzchni wgłębienia palcami. Dodaj oliwę z oliwek, jedną lub dwie szczypty soli, świeży rozmaryn i pokrojone suszone pomidory. Piecz w temperaturze 210 stopni Celsjusza około 25-30 minut, w zależności od pożądanego stopnia przyrumienienia! 😋
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy