Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Góralskie bułeczki z kminkiem

Potrzebne składniki:

Drożdże rozetrzyj z miodem i dodaj łyżkę ciepłej wody. Pół porcji mąki zalej dwiema szklankami ciepłej wody i połącz z roztartymi drożdżami. Wszystkie składniki zaczynu dokładnie ze sobą wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrósł. Następnie utrzyj ser ze śmietaną, kminkiem oraz jajkiem i dodaj posiekaną w kostkę, usmażoną na maśle cebulę. Wszystko ze sobą wymieszaj i ostudź. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodaj do niego pozostałą część mąki, posól i wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy wyrośnie, znów je zagnieć i zacznij formować z niego nieduże, ale grubsze placuszki. Ułóż je na papierze do pieczenia, zrób w nich wgłębienia i napełnij je nadzieniem z bryndzy. Piekarnik rozgrzej do 200°C i piecz w nim placuszki około 40-45 min. Gotowe bułeczki możesz podawać z kwaśną śmietaną.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *