Szykuje się spotkanie z przyjaciółmi? A może planujecie spędzić fajnie czas z dzieciakami? Na te i wiele innych okazji świetnie sprawdzą się chrupiące kulki z kurczaka! Stanowią idealną przekąskę, dlatego ostrzegamy, że szybko znikają 😏 Jeśli lubicie wyjątkowe smaki, koniecznie sprawdźcie inne przepisy od Tomasza Jakubiaka!
Chrupiące kulki z kurczaka w panierce
Kurczaka, jarmuż, serek, miętę, szalotkę i ocet umieść w mikserze i cierpliwie zmiksuj na jednolitą masę nie dolewając wody. Następnie dodaj do masy łyżkę bułki tartej i ponownie zmiksuj całość aby łatwiej było formować kulki z kurczaka. Przygotuj głęboki talerz wypełniony mąką zmieszaną z bułką tartą oraz miseczkę z zimną wodą. Zamocz dłonie w wodzie i formuj kulki o średnicy około 3 cm. Każdą z nich obtocz w panierce. Gdy wszystkie kulki będą ulepione rozgrzej dużą ilość oleju na patelni i smaż kulki, aż będą złociste. Składniki na oba dipy zmiksuj przy pomocy blendera.
Dip sezamowy
- 1/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki pasty sezamowej
- ¼ szklanki letniej wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 gałązka kolendry
- 1 gałązka natki pietruszki
- Sok z 1 cytryny
- Sól i pieprz Lewiatan
Dip jalapeño
- 1/4 szklanki maślanki
- 2 łyżki majonezu
- Kilka gałązek bazylii i mięty
- Kilka papryczek Jalapeño z zalewy
- Sól Lewiatan
Kulki z kurczaka gotowe? Pochwal się efektem!
Kochamy gotować i dzielić się przepisami, ale uwielbiamy patrzeć także na Wasze piękne dania! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem. Będzie nam bardzo miło 🥰
Jakubiak gotuje z Lewiatanem – nie tylko kulki z kurczaka!
Kochacie polską kuchnię, ale już tyle razy jedliście ulubione dania, że chętnie wypróbujecie je w nowej wersji? Dobrze trafiliście, bo cykl Jakubiak gotuje z Lewiatanem podsunie Wam mnóstwo pomysłów! Nasz ambasador w każdym filmie zdradza tajemnice mistrzów, czyli profesjonalnych kucharzy. Oglądajcie i wznieście swoje gotowanie na nowy poziom! W filmach znajdziecie nie tylko zaskakujące przepisy, ale także mnóstwo tipów, które przydadzą się Wam w kuchni. Jaki sposób na żeberka mają kucharze, żeby były pełne smaku i idealnie przypieczone? Co zrobić by kasza gryczana była sypka i aromatyczna? A może jesteś kucharzem-lingwistą i wiesz, jak nazywa się biała część skórki cytryny? 😁 Odpowiedzi na te, i wiele innych pytań, znajdziesz w naszych filmach!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy