Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Chrupiące kulki z kurczaka w panierce z dwoma dipami

Potrzebne składniki:

Szykuje się spotkanie z przyjaciółmi? A może planujecie spędzić fajnie czas z dzieciakami? Na te i wiele innych okazji świetnie sprawdzą się chrupiące kulki z kurczaka! Stanowią idealną przekąskę, dlatego ostrzegamy, że szybko znikają 😏 Jeśli lubicie wyjątkowe smaki, koniecznie sprawdźcie inne przepisy od Tomasza Jakubiaka!

Chrupiące kulki z kurczaka w panierce

Kurczaka, jarmuż, serek, miętę, szalotkę i ocet umieść w mikserze i cierpliwie zmiksuj na jednolitą masę nie dolewając wody. Następnie dodaj do masy łyżkę bułki tartej i ponownie zmiksuj całość aby łatwiej było formować kulki z kurczaka. Przygotuj głęboki talerz wypełniony mąką zmieszaną z bułką tartą oraz miseczkę z zimną wodą. Zamocz dłonie w wodzie i formuj kulki o średnicy około 3 cm. Każdą z nich obtocz w panierce. Gdy wszystkie kulki będą ulepione rozgrzej dużą ilość oleju na patelni i smaż kulki, aż będą złociste. Składniki na oba dipy zmiksuj przy pomocy blendera.

Dip sezamowy
  • 1/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki pasty sezamowej
  • ¼ szklanki letniej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 gałązka kolendry
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól i pieprz Lewiatan
Dip jalapeño
  • 1/4 szklanki maślanki 
  • 2 łyżki majonezu
  • Kilka gałązek bazylii i mięty
  • Kilka papryczek Jalapeño z zalewy
  • Sól Lewiatan
Kulki z kurczaka gotowe? Pochwal się efektem!

Kochamy gotować i dzielić się przepisami, ale uwielbiamy patrzeć także na Wasze piękne dania! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem. Będzie nam bardzo miło 🥰

Jakubiak gotuje z Lewiatanem – nie tylko kulki z kurczaka!

Kochacie polską kuchnię, ale już tyle razy jedliście ulubione dania, że chętnie wypróbujecie je w nowej wersji? Dobrze trafiliście, bo cykl Jakubiak gotuje z Lewiatanem podsunie Wam mnóstwo pomysłów! Nasz ambasador w każdym filmie zdradza tajemnice mistrzów, czyli profesjonalnych kucharzy. Oglądajcie i wznieście swoje gotowanie na nowy poziom! W filmach znajdziecie nie tylko zaskakujące przepisy, ale także mnóstwo tipów, które przydadzą się Wam w kuchni. Jaki sposób na żeberka mają kucharze, żeby były pełne smaku i idealnie przypieczone? Co zrobić by kasza gryczana była sypka i aromatyczna? A może jesteś kucharzem-lingwistą i wiesz, jak nazywa się biała część skórki cytryny? 😁 Odpowiedzi na te, i wiele innych pytań, znajdziesz w naszych filmach!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz