Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Chrupiące kulki z kurczaka w panierce z dwoma dipami

Potrzebne składniki:

Szykuje się spotkanie z przyjaciółmi? A może planujecie spędzić fajnie czas z dzieciakami? Na te i wiele innych okazji świetnie sprawdzą się chrupiące kulki z kurczaka! Stanowią idealną przekąskę, dlatego ostrzegamy, że szybko znikają 😏 Jeśli lubicie wyjątkowe smaki, koniecznie sprawdźcie inne przepisy od Tomasza Jakubiaka!

Chrupiące kulki z kurczaka w panierce

Kurczaka, jarmuż, serek, miętę, szalotkę i ocet umieść w mikserze i cierpliwie zmiksuj na jednolitą masę nie dolewając wody. Następnie dodaj do masy łyżkę bułki tartej i ponownie zmiksuj całość aby łatwiej było formować kulki z kurczaka. Przygotuj głęboki talerz wypełniony mąką zmieszaną z bułką tartą oraz miseczkę z zimną wodą. Zamocz dłonie w wodzie i formuj kulki o średnicy około 3 cm. Każdą z nich obtocz w panierce. Gdy wszystkie kulki będą ulepione rozgrzej dużą ilość oleju na patelni i smaż kulki, aż będą złociste. Składniki na oba dipy zmiksuj przy pomocy blendera.

Dip sezamowy
  • 1/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki pasty sezamowej
  • ¼ szklanki letniej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 gałązka kolendry
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól i pieprz Lewiatan
Dip jalapeño
  • 1/4 szklanki maślanki 
  • 2 łyżki majonezu
  • Kilka gałązek bazylii i mięty
  • Kilka papryczek Jalapeño z zalewy
  • Sól Lewiatan
Kulki z kurczaka gotowe? Pochwal się efektem!

Kochamy gotować i dzielić się przepisami, ale uwielbiamy patrzeć także na Wasze piękne dania! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem. Będzie nam bardzo miło 🥰

Jakubiak gotuje z Lewiatanem – nie tylko kulki z kurczaka!

Kochacie polską kuchnię, ale już tyle razy jedliście ulubione dania, że chętnie wypróbujecie je w nowej wersji? Dobrze trafiliście, bo cykl Jakubiak gotuje z Lewiatanem podsunie Wam mnóstwo pomysłów! Nasz ambasador w każdym filmie zdradza tajemnice mistrzów, czyli profesjonalnych kucharzy. Oglądajcie i wznieście swoje gotowanie na nowy poziom! W filmach znajdziecie nie tylko zaskakujące przepisy, ale także mnóstwo tipów, które przydadzą się Wam w kuchni. Jaki sposób na żeberka mają kucharze, żeby były pełne smaku i idealnie przypieczone? Co zrobić by kasza gryczana była sypka i aromatyczna? A może jesteś kucharzem-lingwistą i wiesz, jak nazywa się biała część skórki cytryny? 😁 Odpowiedzi na te, i wiele innych pytań, znajdziesz w naszych filmach!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

"; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; }); function drukuj(){ var myDiv = document.getElementById("ID").innerHTML; var oldPage = document.body.innerHTML; document.body.innerHTML = "" + myDiv + ""; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; } if(!jQuery("#filmik").length > 0) { jQuery(".jakzrobic").remove(); } });