Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Cebularze z suszonymi pomidorami

Potrzebne składniki:

Cebularze z suszonymi pomidorami warto zrobić na zapas! Na pewno kilka zniknie od razu po upieczeniu, ale świetnie będą smakować także następnego dnia. Wygodnie zmieszczą się w szkolnym plecaku, czy nawet niewielkiej torebce. Po co stać w kolejce do piekarni skoro można szybko wyczarować własne cebularze? Wystarczy trochę drożdży, mąka… i pełne smaku umami, często niedoceniane warzywo – cebula!

Cebularze z suszonymi pomidorami – tu jest jakby luksusowo!

Ponieważ przygotowywane są z wytrawnego drożdżowego ciasta, bardzo łatwo nadać cebularzom smak pizzy. Nie potrzebujesz sera czy sosu pomidorowego. Bogaty smak suszonych pomidorów sprawdzi się doskonale!

Przygotuj nadzienie

Nadzienie, a właściwie “topping” do cebularzy to prosta sprawa! Pokrojoną w grubą kostkę cebulę wrzuć do wrzątku na około 2 minuty. Następnie odcedź ją, dodaj do niej pokrojone w paski suszone pomidory i pokruszoną fetę. Wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki. Jest to nasza propozycja, ale to jeden z tych przepisów, w których można zaszaleć. Masz ochotę na cebularze z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi? Super!

Przygotuj ciasto

Drożdże zmieszaj dokładnie z cukrem, 3 łyżkami mąki oraz częścią lekko podgrzanego mleka i pozostaw do wyrośnięcia. Gotowy rozczyn oraz pozostałe ciepłe mleko dodaj do przesianej mąki z solą. Dodaj 2 jajka i wszystkie składniki połącz ze sobą. Pod koniec ugniatania ciasta dodaj rozpuszczone i wystudzone masło. Następnie ciasto wyrabiaj do momentu, aż stanie się miękkie i elastyczne (możesz użyć robota kuchennego z hakiem). Z ciasta uformuj kulę, włóż do miski oprószonej mąką, przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce. Daj ciastu czas na podwojenie swojej objętości – może to potrwać nawet 2 godziny. Gdy już ciasto odpowiednio wyrośnie jeszcze raz delikatnie je wyrób. Następnie podziel na równe kawałki, uformuj z nich kulki wielkości piłeczek golfowych i rozwałkuj. Na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ułóż placuszki, zachowując odstępy między nimi. Na każdy z nich połóż nadzienie, przykryj je ręcznikiem i zostaw do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić swoją objętość). Zanim włożysz cebularze do piekarnika, posmaruj ich brzegi roztrzepanym jajkiem z odrobioną wody. Piecz placuszki w temperaturze 180°C przez 25 min.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *