Nie dość, że beza, nie dość, że z kremem z białej czekolady, to jeszcze z soczystymi brzoskwiniami 🤩 Przepis od Karoliny Kowalewskiej to gwarancja, że wszystko się uda! 😍 A teraz dość już tych wstępów, szybko robimy bezę!
Beza – pieczenie
Białka jaj ubij na sztywną pianę, dodawaj cukier łyżka po łyżce i ubijaj dalej. Następnie dodaj skrobię i sok. Ubijaj. Na papierze narysuj 4 okręgi i wyłóż masę bezową. Jeśli chcesz, żeby miały piękny kształt, możesz to zrobić przy pomocy rękawa cukierniczego (w tym takiego prowizorycznego – czyli torebki strunowej z obciętym rożkiem 😁). Włóż bezy do piekarnika nagrzanego do 110°C, koniecznie z termoobiegiem. Piecz 8 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i piecz jeszcze 90 minut. Ostudź w uchylonym piekarniku.
Beza z kremem – przygotowanie kremu
Białą czekoladę połam na mniejsze kostki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego na 150°C (bez termoobiegu). Piecz czekoladę około 10 minut. Gotowa palona czekolada będzie miała złocisty, karmelowy kolor. Uważaj, aby nie przypalić czekolady, ponieważ wtedy będzie miała gorzki smak. Warto po 8 minutach bacznie ją obserwować. Widzisz, że połowa czekolady jest już gotowa, a reszta jeszcze nie? Otwórz piekarnik i wyciągnij upieczoną część, a resztę piecz dalej. Czekolada szybciej przypala się od spodu, dlatego warto zwrócić na to uwagę. W razie czego odwróć kawałki czekolady w trakcie pieczenia.
Następnie w małym rondelku podgrzej śmietankę kremówkę. Wyłącz palnik i dodaj paloną białą czekoladę. Mieszaj całość, aż palona czekolada się rozpuści i uzyskasz gładką, jednolitą masę. Tak przygotowaną masę chłódź przez minimum 4 godziny. Następnie do masy dodaj mocno schłodzony serek mascarpone i ubijaj mikserem do momentu, aż krem będzie sztywny. Nakładaj krem na wystudzone bezy. Udekoruj kawałkami pokrojonych brzoskwiń. Smacznego!
Więcej przepisów od Karoliny Kowalewskiej
Beza z kremem podbiła Wasze serce? 😍 Jeśli macie ochotę na więcej słodkości od Karoliny, koniecznie sprawdźcie przepis na pączki z truskawkowym curdem oraz aksamitny sernik z musem czekoladowym!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy