Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Pączki z truskawkowym curdem

Potrzebne składniki:

Przepyszne pączki z bajecznym truskawkowym nadzieniem? Wszyscy na nie zasługujemy, ale tylko Karolina Kowalewska wie jak je zrobić 😁 Koniecznie zajrzyjcie na Instagrama Karoliny, by obejrzeć przepis wideo! Na naszego też możecie zajrzeć 😎

Curd truskawkowy – nadzienie

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 70 g masła
  • 200 g truskawek zmiksowanych na puree

W garnuszku umieść jajka, masło, cukier i truskawkowe puree. Roztrzep rózgą kuchenną i postaw na kuchence, na średniej mocy palnika. Podgrzewaj cały czas mieszając, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Wystudź. Przełóż do rękawa cukierniczego, końcówką do nadziewania.

Składniki ciasta na 12 pączków

  • 500 g mąki pszennej tortowej Lewiatan
  • 2 jajka + 3 żółtka
  • 60 g cukru
  • 60 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 160 ml ciepłego mleka Lewiatan
  • 2 łyżki ciemnego rumu

Wszystkie składniki wrzuć do misy i wyrabiaj przy pomocy miksera z hakiem przez 8-10 min (lub ręcznie). Odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto odgazuj, rozwałkuj na grubość 2-3 cm i wykrawaj pączki. Przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na 30-40 min. Pod koniec wyrastania rozgrzej tłuszcz do temp. 175-180⁰ i smaż pączki po 2-3 min z każdej strony. Odsącz na papierowym ręczniku. Nadziewaj gdy lekko przestygną. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z łyżką oleju i polej pączki. Posyp pistacjami.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *