Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Aksamitny sernik z musem czekoladowym

Potrzebne składniki:

Zaskocz domowników lub gości! Zamiast tego co zwykle, zrób idealnie aksamitny sernik z czekoladowym musem i piernikowymi akcentami. Doskonały w sezonie zimowym, ale do kawy będzie pasował zawsze!

Spód sernika

Pokruszone na pył ciasteczka wymieszaj z masłem i kakao. Wysyp na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7-8min. Odstaw spód to przestudzenia i przygotuj masę serową. W misce umieść jajka, 200 g serka mascarpone, twaróg, mleko skondensowane, 150 ml śmietanki kremówki, pokrojone w kostkę pierniczki, 50 g czekolady i 30 ml mocnej, przestudzonej kawy. Miksuj na wolnych obrotach do wymieszania składników, nie dłużej. Wylej masę na spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Po godzinie pieczenia wystudź sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Na koniec przygotuj mus czekoladowy.

Mus czekoladowy

Składniki na mus:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g mascarpone
  • 2 pokrojone pierniki w czekoladzie do dekoracji

Wykonanie:
Śmietankę podgrzej i wrzuć połamaną czekoladę. Mieszaj aż się rozpuści. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie ubij na sztywno z mascarpone i wyłóż na sernik. Dla dekoracji posyp górę ciasta piernikami. Aksamitny sernik z musem czekoladowym gotowy!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *