Cytrynowa babka piaskowa to klasyk, którego nikomu nie trzeba przedstawiać! Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi nie wyjdzie za sucha, a poniżej znajdziesz prosty sposób na to, by babka poznańska zamieniła się w… ciasto pomarańczowe! Jeśli dojdziesz do wniosku, że jednak masz ochotę na bardziej „bogate” ciasto, serdecznie polecamy przepis na Piszinger z rumem lub Ciasto warstwowe z krakersami!
Ciasto pomarańczowe z przepisu na babkę
Jak w prosty sposób z babki poznańskiej zrobić ciasto pomarańczowe? Wystarczy, że jedno z czterech jajek zastąpisz dwiema łyżkami konfitury pomarańczowej. Zrezygnuj też z dodatku skórki z cytryny – jeśli lubisz, możesz zastąpić ja kandyzowaną skórką pomarańczową. Do masy możesz dodać na przykład pokrojone suszone morele, a na upieczonym cieście wylać galaretkę pomarańczową. Czasem warto poeksperymentować!
Babka poznańska – przygotowanie
Masło rozpuść i zostaw do ostygnięcia. Obie mąki oraz proszek do pieczenia połącz ze sobą i przesiej. Dorzuć jajka, sok z cytryny i cukier. Ciasto utrzyj do jednolitej masy i dodaj małym strumieniem ostudzone masło oraz wsyp skórkę z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj. Formę natrzyj masłem klarowanym, posyp bułką i wlej do niej ciasto. Babkę piecz w temperaturze 200°C do momentu, aż patyczek, który wetkniesz w ciasto, będzie całkowicie suchy po wyjęciu. Ten czas uzależniony jest od kształtu i wielkości formy do pieczenia, ale zacznij sprawdzać ciasto już po 25 minutach. Gotową babkę ostudź, posyp z wierzchu przesianym cukrem pudrem. Ukrojone kawałki podawaj z dżemem.
Babka gotowa? Pochwal się efektem!
Kochamy gotować i dzielić się przepisami, ale uwielbiamy patrzeć także na Wasze piękne dania! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem. Będzie nam bardzo miło 🥰
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy