Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Tajska zupa z czerwonym curry

Potrzebne składniki:

Macie ochotę na coś rozgrzewającego i pełnego orientalnych smaków, ale przygotowane w domu? Zupa z czerwonym curry to idealna kandydatka! 😁 Możecie ją przygotować w wersji z kurczakiem lub tofu – obie wersje są przepyszne.

Zupa z czerwonym curry – przygotowanie

Z tego przepisu przygotujesz około 6 porcji sycącej zupy.
Kurczaka lub tofu pokrój w dużą kostkę, lekko posól i popieprz. Rozgrzej olej w dużym garnku i smaż na złoty kolor przez około 3 minuty. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i cebulę. Podsmażaj kolejne 3 minuty, następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, czerwoną pastę curry i starty imbir. Wymieszaj wszystkie składniki i smaż około 1 minuty aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wlej wodę z kostką rosołową oraz mleko kokosowe. Całość gotuj około 10 minut. Jeśli danie zostanie zjedzone od razu, możesz dodać makaron ryżowy bezpośrednio do garnka z zupą – w innym wypadku ugotuj go osobno zgodnie z instrukcja na opakowaniu i przelej zimną wodą. Na koniec dodaj do zupy sos rybny lub sojowy oraz cukier do smaku – sprawdź czy na pewno są potrzebne, bo w zależności od użytych składników zupa może być już odpowiednio słona i słodkawa. Do podania użyj posiekanej zielonej części z cebuli dymki lub szczypiorku, posiekaną świeżą kolendrę, bazylię i sok z limonki. Tajska zupa z czerwonym carry gotowa!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *