Macie ochotę na coś rozgrzewającego i pełnego orientalnych smaków, ale przygotowane w domu? Zupa z czerwonym curry to idealna kandydatka! 😁 Możecie ją przygotować w wersji z kurczakiem lub tofu – obie wersje są przepyszne.
Zupa z czerwonym curry – przygotowanie
Z tego przepisu przygotujesz około 6 porcji sycącej zupy.
Kurczaka lub tofu pokrój w dużą kostkę, lekko posól i popieprz. Rozgrzej olej w dużym garnku i smaż na złoty kolor przez około 3 minuty. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i cebulę. Podsmażaj kolejne 3 minuty, następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, czerwoną pastę curry i starty imbir. Wymieszaj wszystkie składniki i smaż około 1 minuty aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wlej wodę z kostką rosołową oraz mleko kokosowe. Całość gotuj około 10 minut. Jeśli danie zostanie zjedzone od razu, możesz dodać makaron ryżowy bezpośrednio do garnka z zupą – w innym wypadku ugotuj go osobno zgodnie z instrukcja na opakowaniu i przelej zimną wodą. Na koniec dodaj do zupy sos rybny lub sojowy oraz cukier do smaku – sprawdź czy na pewno są potrzebne, bo w zależności od użytych składników zupa może być już odpowiednio słona i słodkawa. Do podania użyj posiekanej zielonej części z cebuli dymki lub szczypiorku, posiekaną świeżą kolendrę, bazylię i sok z limonki. Tajska zupa z czerwonym carry gotowa!
Brak komentarzy