Tego nie spodziewaliście się po Tomku Jakubiaku! Wegańskie „śledzie” po kaszubsku z dodatkiem pysznych gryczanych blin to świetna alternatywa dla tradycyjnej potrawy wigilijnej! Warto spróbować tego i innych dań naszego ambasadora. Znajdziesz je tutaj.
Wegańskie „śledzie” z boczniaków po kaszubsku
Boczniaki oczyść i pokrój w paski wzdłuż blaszek. Na patelni rozgrzej olej i smaż grzyby na małym ogniu. Następnie pokrój płaty nori i dodaj na patelnię. Smaż aż boczniaki będą rumiane. Odstaw do przestudzenia.
Rodzynki przełóż do rondelka i zalej whisky. Gotuj na małym ogniu aż alkohol odparuje a rodzynki wypiją płyn. W międzyczasie zetrzyj na tarce jabłko i wymieszaj je z sokiem z cytryny w półmisku. Dodaj wegański majonez, syrop klonowy i seler. Dorzuć do miski przygotowane rodzynki i na koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj i dodaj prawie wszystkie boczniaki z nori – niewielką ilość zostaw do podania. Jeśli danie przygotowujesz wcześniej, a chcesz, żeby nori pozostały chrupiące, to całkowicie ostudź glony i przechowuj je w osobnym pojemniku. Dodaj do potrawy na chwilę przed podaniem.
Bliny gryczane
- 100 g mąki gryczanej
- 80 g mąki pszennej
- 10 g drożdży świeżych lub 3 g drożdży instant
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
- garść orzechów włoskich Lewiatan
W misce wymieszaj drożdże z ciepłą wodą i cukrem. Następnie dodaj oba rodzaje mąki, siemię lniane i sól. Dokładnie wymieszaj, przykryj ciasto i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie na patelni rozgrzej olej i nakładaj formując małe placki. Smaż na średniej mocy palnika ok. 2-3 minuty z każdej strony aż bliny będą rumiane. Podawaj bliny ozdobione podsmażonymi wcześniej płatkami nori i orzechami włoskimi.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy