Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Wegańskie „śledzie” po kaszubsku z gryczanymi blinami

Potrzebne składniki:

Tego nie spodziewaliście się po Tomku Jakubiaku! Wegańskie „śledzie” po kaszubsku z dodatkiem pysznych gryczanych blin to świetna alternatywa dla tradycyjnej potrawy wigilijnej! Warto spróbować tego i innych dań naszego ambasadora. Znajdziesz je tutaj.

Wegańskie „śledzie” z boczniaków po kaszubsku

Boczniaki oczyść i pokrój w paski wzdłuż blaszek. Na patelni rozgrzej olej i smaż grzyby na małym ogniu. Następnie pokrój płaty nori i dodaj na patelnię. Smaż aż boczniaki będą rumiane. Odstaw do przestudzenia.
Rodzynki przełóż do rondelka i zalej whisky. Gotuj na małym ogniu aż alkohol odparuje a rodzynki wypiją płyn. W międzyczasie zetrzyj na tarce jabłko i wymieszaj je z sokiem z cytryny w półmisku. Dodaj wegański majonez, syrop klonowy i seler. Dorzuć do miski przygotowane rodzynki i na koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj i dodaj prawie wszystkie boczniaki z nori – niewielką ilość zostaw do podania. Jeśli danie przygotowujesz wcześniej, a chcesz, żeby nori pozostały chrupiące, to całkowicie ostudź glony i przechowuj je w osobnym pojemniku. Dodaj do potrawy na chwilę przed podaniem.

Bliny gryczane

  • 100 g mąki gryczanej
  • 80 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży świeżych lub 3 g drożdży instant
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • garść orzechów włoskich Lewiatan

W misce wymieszaj drożdże z ciepłą wodą i cukrem. Następnie dodaj oba rodzaje mąki, siemię lniane i sól. Dokładnie wymieszaj, przykryj ciasto i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie na patelni rozgrzej olej i nakładaj formując małe placki. Smaż na średniej mocy palnika ok. 2-3 minuty z każdej strony aż bliny będą rumiane. Podawaj bliny ozdobione podsmażonymi wcześniej płatkami nori i orzechami włoskimi.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *