Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Placki z serka wiejskiego z hiszpańską pastą i jajkiem

Potrzebne składniki:

Przepis na doskonałe śniadanie inspirowane hiszpańską kuchnią? Placki z serka wiejskiego z hiszpańską pastą i jajkiem w koszulce od Tomka Jakubiaka! Bierzcie i zajadajcie 😍

Placki z serka wiejskiego

Na patelni rozgrzej oliwę a resztę składników wymieszaj w miseczce. Kładź łyżką porcje ciasta formując małe placki. Smaż z obydwóch stron do zrumienienia. 

Hiszpańska pasta z papryki

  • 2 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki wędzonej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 30 g kiełbasy chorizo

Papryki umyj i ułóż w całości na blaszce. Polej oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C do momentu przyrumienienia skórki. Wyjmij papryki z pieca, przełóż do plastikowej torebki, zwiąż i odczekaj minimum 10 minut. Po tym czasie obierz papryki ze skórki i umieścić w kielichu blendera.

Następnie dodaj czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie zblenduj. Dopraw solą i dodaj odrobinę oliwy gdyby pasta wyszła zbyt gęsta. Kiełbasę chorizo pokrój w drobną kostkę i smaż na suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi. Na koniec udekoruj skwarkami pastę z papryki.

Jajka w koszulce

  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu spirytusowego

Jajko wbij do miseczki. W dużym garnku zagotuj litr wody i zmniejsz ogień aby wrzątek lekko bulgotał. Do wrzącej wody wlej dwie łyżki octu. Zamieszaj wodę tworząc wir i wlej jajko z miseczki w środek wiru. Gotuj około 2 minuty a następnie wyjmij jajko łyżką cedzakową i odsącz. Podawaj pastę w głębokim talerzu ze skwarkami chorizo i jajkiem w koszulce na wierzchu.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz