Przepis na doskonałe śniadanie inspirowane hiszpańską kuchnią? Placki z serka wiejskiego z hiszpańską pastą i jajkiem w koszulce od Tomka Jakubiaka! Bierzcie i zajadajcie 😍
Placki z serka wiejskiego
Na patelni rozgrzej oliwę a resztę składników wymieszaj w miseczce. Kładź łyżką porcje ciasta formując małe placki. Smaż z obydwóch stron do zrumienienia.
Hiszpańska pasta z papryki
- 2 czerwone papryki
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki wędzonej
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 30 g kiełbasy chorizo
Papryki umyj i ułóż w całości na blaszce. Polej oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C do momentu przyrumienienia skórki. Wyjmij papryki z pieca, przełóż do plastikowej torebki, zwiąż i odczekaj minimum 10 minut. Po tym czasie obierz papryki ze skórki i umieścić w kielichu blendera.
Następnie dodaj czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie zblenduj. Dopraw solą i dodaj odrobinę oliwy gdyby pasta wyszła zbyt gęsta. Kiełbasę chorizo pokrój w drobną kostkę i smaż na suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi. Na koniec udekoruj skwarkami pastę z papryki.
Jajka w koszulce
- 2 jajka
- 2 łyżki octu spirytusowego
Jajko wbij do miseczki. W dużym garnku zagotuj litr wody i zmniejsz ogień aby wrzątek lekko bulgotał. Do wrzącej wody wlej dwie łyżki octu. Zamieszaj wodę tworząc wir i wlej jajko z miseczki w środek wiru. Gotuj około 2 minuty a następnie wyjmij jajko łyżką cedzakową i odsącz. Podawaj pastę w głębokim talerzu ze skwarkami chorizo i jajkiem w koszulce na wierzchu.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy