Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Placki z serka wiejskiego z hiszpańską pastą i jajkiem

Potrzebne składniki:

Przepis na doskonałe śniadanie inspirowane hiszpańską kuchnią? Placki z serka wiejskiego z hiszpańską pastą i jajkiem w koszulce od Tomka Jakubiaka! Bierzcie i zajadajcie 😍

Placki z serka wiejskiego

Na patelni rozgrzej oliwę a resztę składników wymieszaj w miseczce. Kładź łyżką porcje ciasta formując małe placki. Smaż z obydwóch stron do zrumienienia. 

Hiszpańska pasta z papryki

  • 2 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki wędzonej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 30 g kiełbasy chorizo

Papryki umyj i ułóż w całości na blaszce. Polej oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C do momentu przyrumienienia skórki. Wyjmij papryki z pieca, przełóż do plastikowej torebki, zwiąż i odczekaj minimum 10 minut. Po tym czasie obierz papryki ze skórki i umieścić w kielichu blendera.

Następnie dodaj czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie zblenduj. Dopraw solą i dodaj odrobinę oliwy gdyby pasta wyszła zbyt gęsta. Kiełbasę chorizo pokrój w drobną kostkę i smaż na suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi. Na koniec udekoruj skwarkami pastę z papryki.

Jajka w koszulce

  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu spirytusowego

Jajko wbij do miseczki. W dużym garnku zagotuj litr wody i zmniejsz ogień aby wrzątek lekko bulgotał. Do wrzącej wody wlej dwie łyżki octu. Zamieszaj wodę tworząc wir i wlej jajko z miseczki w środek wiru. Gotuj około 2 minuty a następnie wyjmij jajko łyżką cedzakową i odsącz. Podawaj pastę w głębokim talerzu ze skwarkami chorizo i jajkiem w koszulce na wierzchu.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *