Amerykański streetfoodowy klasyk w domowym wydaniu! Sprawdźcie przepis na pyszne corn dogi z ostrym sosem i domowymi chipsami od Tomka Jakubiaka i zajadajcie 🤩
Corn dog – przygotowanie
W każdą parówkę precyzyjnie wbij jeden patyczek do szaszłyka. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki poza olejem, aż stworzą gładkie, dosyć gęste ciasto. Następnie przygotuj wysoki pojemnik lub szklankę o wysokości większej niż długość parówki i przelej ciasto do naczynia.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej. Pojedynczo zanurzaj parówki na patykach w cieście, aby równomiernie się nim pokryły. Ostrożnie wkładaj parówki w cieście na rozgrzany olej i smaż przez około 2-3 minuty, aż staną się złote z każdej strony. Na koniec odłóż corn dogi na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Domowy sos sriracha
- 1 duża czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki suszonej ostrej papryki
- 1 łyżka płatków chili
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego Lewiatan
- 150 ml wody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego Lewiatan
- 1/2 łyżeczki soli
Czosnek obierz, a z papryki wytnij gniazda nasienne. Pokrój warzywa i przesmaż na oliwie z oliwek aż się zeszklą. Następnie dodaj do smażenia ostrą paprykę suszoną, płatki chili i koncentrat pomidorowy. Po dorzuceniu pozostałych składników wystarczy sos zblendować! Na koniec spróbuj sosu i dopraw wedle własnego gustu.
Domowe chipsy
- 3-4 duże ziemniaki
- lodowata woda
- sól
Ziemniaki pokrój na bardzo cienkie plasterki, najlepiej używając do tego mandoliny. Następnie przełóż plastry ziemniaków do dużej miski i zalej zimną wodą. Plasterki ziemniaków odcedź z wody i dokładnie osusz, możesz użyć ręczników papierowych.
W dużym garnku lub na patelni podgrzej olej do temperatury 175°C (możesz użyć oleju po smażeniu parówek). Na gorący tłuszcz wrzucaj po garści ziemniaków i mieszaj je aby zapobiec ich sklejaniu się ze sobą. Smaż, aż staną się złote i nie będą z nich uchodziły bąbelki. Gotowe chipsy wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gotowe chipsy posyp solą. Podawaj w misce, jako przegryzkę do corn dogów!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy