Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Corn dog z ostrym sosem i domowymi chipsami

Potrzebne składniki:

Amerykański streetfoodowy klasyk w domowym wydaniu! Sprawdźcie przepis na pyszne corn dogi z ostrym sosem i domowymi chipsami od Tomka Jakubiaka i zajadajcie 🤩

Corn dog – przygotowanie

W każdą parówkę precyzyjnie wbij jeden patyczek do szaszłyka. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki poza olejem, aż stworzą gładkie, dosyć gęste ciasto. Następnie przygotuj wysoki pojemnik lub szklankę o wysokości większej niż długość parówki i przelej ciasto do naczynia.

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej. Pojedynczo zanurzaj parówki na patykach w cieście, aby równomiernie się nim pokryły. Ostrożnie wkładaj parówki w cieście na rozgrzany olej i smaż przez około 2-3 minuty, aż staną się złote z każdej strony. Na koniec odłóż corn dogi na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

Domowy sos sriracha

  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki suszonej ostrej papryki
  • 1 łyżka płatków chili
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego Lewiatan
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego Lewiatan
  • 1/2 łyżeczki soli

Czosnek obierz, a z papryki wytnij gniazda nasienne. Pokrój warzywa i przesmaż na oliwie z oliwek aż się zeszklą. Następnie dodaj do smażenia ostrą paprykę suszoną, płatki chili i koncentrat pomidorowy. Po dorzuceniu pozostałych składników wystarczy sos zblendować! Na koniec spróbuj sosu i dopraw wedle własnego gustu.

Domowe chipsy

  • 3-4 duże ziemniaki
  • lodowata woda
  • sól

Ziemniaki pokrój na bardzo cienkie plasterki, najlepiej używając do tego mandoliny. Następnie przełóż plastry ziemniaków do dużej miski i zalej zimną wodą. Plasterki ziemniaków odcedź z wody i dokładnie osusz, możesz użyć ręczników papierowych. 

W dużym garnku lub na patelni podgrzej olej do temperatury 175°C (możesz użyć oleju po smażeniu parówek). Na gorący tłuszcz wrzucaj po garści ziemniaków i mieszaj je aby zapobiec ich sklejaniu się ze sobą. Smaż, aż staną się złote i nie będą z nich uchodziły bąbelki. Gotowe chipsy wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gotowe chipsy posyp solą. Podawaj w misce, jako przegryzkę do corn dogów!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *