Staracie się zbudować mięśnie na siłowni lub po prostu jeść zdrowsze, lepiej zbilansowane posiłki? To nie oznacza odmawiania sobie wszystkich przyjemności! Wiele przepisów na desery można tak zmodyfikować, żeby zawierały więcej białka czy mniej kalorii. Idealnym tego przykładem jest sernik proteinowy, który zachwyca smakiem oraz składem! Będzie przyjazny także dla osób unikających glutenu, ponieważ zrobiony jest na migdałowym spodzie. A jeśli ten przepis kliknięty został przez Ciebie z ciekawości, ale tak naprawdę masz ochotę na klasykę, to na naszym blogu znajdziesz także przepisy na Sernik na zimno z owocami, Mini serniczki z czekoladą oraz Sernik ze słodką bezą!
Balans w diecie
Nie jest sztuką przejść na restrykcyjną dietę i… zrezygnować z niej po tygodniu. Sposób odżywiania powinien być tak dopasowany do naszych potrzeb i preferencji, żeby nie wymagał codziennych wyrzeczeń i poświęceń. Skuteczna dieta to w końcu taka, którą będziemy stosować przez wiele lat, a nawet całe życie. Dlatego warto myśleć długofalowo zamiast chwytać się kolejnego „błyskawicznego sposobu na odchudzanie”. W tym celu trzeba się zastanowić co bardzo lubimy jeść i w jaki sposób możemy ewentualnie zmodyfikować przepisy, żeby posiłki były lepiej zbilansowane. Jeśli kochasz serniki, to ten przepis na sernik proteinowy jest dla Ciebie!
Sernik proteinowy – przygotowanie
Piekarnik nastaw na 160 stopni Celsjusza i termoobieg. Zacznij od oddzielenia żółtek jaj od białek – żółtka możesz od razu umieścić w bardzo dużej misce, w której będziesz mieszać wszystkie składniki. Do miski z żółtkami dodaj następnie twaróg sernikowy, cukier (lub erytrytol), budyń i odżywkę białkową. Całość wymieszaj na gładką masę. Przygotuj spód do sernika z mąki migdałowej, suszonych moreli i oleju kokosowego. Morele powinny być miękkie – jeśli takie nie są trzeba namoczyć je we wrzątku około 10 minut. Zblenduj wszystkie składniki na spód sernika i wyłóż powstałą masą dół jednej okrągłej tortownicy lub dwóch średnich keksówek, które wcześniej zostały wyłożone papierem do pieczenia. Następnie ubij białka na sztywną pianę i dużą łyżką połącz je delikatnie z masą sernikową. Gdy masa będzie gładka wylej ją do tortownicy lub keksówek. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 160 stopni Celsjusza i piecz przez około godzinę (lub 45 minut jeśli używasz mniejszych form). Najważniejsze, by góra sernika była apetycznie zarumieniona. Gdy tak się stanie, wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozwól sernikowi ostygnąć przez pół godziny. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i poczekaj aż wystygnie całkowicie. Sernik proteinowy na migdałowym spodzie jest gotowy! Możesz cieszyć się pysznym i pełnowartościowym deserem.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy