Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Filet z indyka z limonką i papryczką chili

Potrzebne składniki:

Pieczony czy grillowany indyk to świetna propozycja na rodzinny obiad. Zdrowy i smaczny, stanowi ciekawą odmianę jeśli najczęściej sięgamy po kurczaka. Filet z indyka można przygotować na wiele sposobów. Choć jest świetny na grilla, to doskonale przygotujemy go także na patelni czy w piekarniku! Jak uzyskać oryginalny smak?

Tajemnica kuchni tajskiej

Skąd się bierze charakterystyczny smak i aromat wielu azjatyckich potraw, a szczególnie kuchni tajskiej? Lekką kwasowość oryginalne dania zawdzięczają najczęściej limonce! My również możemy skorzystać z wyjątkowości tego owocu. Filet z indyka z limonką i papryczką chili to niesamowicie prosta i smaczna propozycja. Pasuje do ryżu, a w wersji super dietetycznej także do samych grillowanych warzyw!

Jeśli mamy ochotę sięgnąć po więcej dobrodziejstw kuchni tajskiej, to możemy zaopatrzyć się także w świeżą kolendrę. Jest to jednak bardzo kontrowersyjne zioło, bo smakosze dzielą się na tych, którzy ją kochają i takich, którzy jej nienawidzą! Wiecie, że wiele preferencji kulinarnych mamy zapisane w genach? Naukowcy wykazali, że osoby z mutacją genu OR6A2 doświadczają zapachu kolendry w inny sposób niż reszta populacji. Najczęściej smak kolendry porównują wtedy do… mydła! Z tego powodu lepiej zbadać gusta zaproszonych gości, jeśli mamy zamiar używać tej przyprawy. Jeśli tego nie zrobimy, może się okazać, że część z nich wyjdzie głodna!

Jak przygotować limonkowy filet z indyka?

Mięso osusz, następnie pokrój na grubsze paski i włóż do miski. Dodaj sok z limonki, pokrojoną papryczkę chili, musztardę i przyprawy. Wymieszaj i odłóż do lodówki na dwie godziny. Jeśli wolisz bardzo delikatny smak, a filety z indyka są niewielkie, możesz nie kroić mięsa na paski – ale będzie to wymagało dłuższego smażenia pod przykryciem. Na patelni rozgrzej masło i smaż filety z marynatą z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru. Jako dodatek możesz przygotować banalnie prosty sos jogurtowy: zmieszaj szklankę jogurtu z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i odrobiną soli!

Pyszny filet z indyka gotowy? Pochwal się efektem!

Pochwalcie się efektem oznaczając nas na Instagramie! Dodajcie @gotuje_z_lewiatanem do posta lub stories! Możecie też użyć hashtagu #gotujezLewiatanem. Kochamy gotować i doceniamy piękne dania!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz