Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Filet z indyka z limonką i papryczką chili

Potrzebne składniki:

Pieczony czy grillowany indyk to świetna propozycja na rodzinny obiad. Zdrowy i smaczny, stanowi ciekawą odmianę jeśli najczęściej sięgamy po kurczaka. Filet z indyka można przygotować na wiele sposobów. Choć jest świetny na grilla, to doskonale przygotujemy go także na patelni czy w piekarniku! Jak uzyskać oryginalny smak?

Tajemnica kuchni tajskiej

Skąd się bierze charakterystyczny smak i aromat wielu azjatyckich potraw, a szczególnie kuchni tajskiej? Lekką kwasowość oryginalne dania zawdzięczają najczęściej limonce! My również możemy skorzystać z wyjątkowości tego owocu. Filet z indyka z limonką i papryczką chili to niesamowicie prosta i smaczna propozycja. Pasuje do ryżu, a w wersji super dietetycznej także do samych grillowanych warzyw!

Jeśli mamy ochotę sięgnąć po więcej dobrodziejstw kuchni tajskiej, to możemy zaopatrzyć się także w świeżą kolendrę. Jest to jednak bardzo kontrowersyjne zioło, bo smakosze dzielą się na tych, którzy ją kochają i takich, którzy jej nienawidzą! Wiecie, że wiele preferencji kulinarnych mamy zapisane w genach? Naukowcy wykazali, że osoby z mutacją genu OR6A2 doświadczają zapachu kolendry w inny sposób niż reszta populacji. Najczęściej smak kolendry porównują wtedy do… mydła! Z tego powodu lepiej zbadać gusta zaproszonych gości, jeśli mamy zamiar używać tej przyprawy. Jeśli tego nie zrobimy, może się okazać, że część z nich wyjdzie głodna!

Jak przygotować limonkowy filet z indyka?

Mięso osusz, następnie pokrój na grubsze paski i włóż do miski. Dodaj sok z limonki, pokrojoną papryczkę chili, musztardę i przyprawy. Wymieszaj i odłóż do lodówki na dwie godziny. Jeśli wolisz bardzo delikatny smak, a filety z indyka są niewielkie, możesz nie kroić mięsa na paski – ale będzie to wymagało dłuższego smażenia pod przykryciem. Na patelni rozgrzej masło i smaż filety z marynatą z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru. Jako dodatek możesz przygotować banalnie prosty sos jogurtowy: zmieszaj szklankę jogurtu z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i odrobiną soli!

Pyszny filet z indyka gotowy? Pochwal się efektem!

Pochwalcie się efektem oznaczając nas na Instagramie! Dodajcie @gotuje_z_lewiatanem do posta lub stories! Możecie też użyć hashtagu #gotujezLewiatanem. Kochamy gotować i doceniamy piękne dania!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *