Przepyszne ptysie z kremem limonkowym to deser doskonały na każdą okazję! Wcale nie tak trudno je zrobić, a z naszym przepisem na pewno Ci się uda 😁 Jeśli lubisz wypieki z dodatkiem owocowego smaku, to polecamy także Babeczki z owocami i miętą!
Składniki na krem:
- 2 limonki
- 100 g cukru pudru
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- czekolada gorzka 70% Lewiatan
- papier do pieczenia Lewiatan
Ptysie z kremem limonkowym – sposób przygotowania
Przygotowanie ptysi
W rondelku zagotuj wodę. W wodzie rozpuść masło. Zmniejsz ogień i wsyp mąkę. Energicznie mieszaj, by masa się nie przypaliła. Gdy ciasto będzie szkliste, odstaw je na bok do ostygnięcia. Następnie do masy dodaj stopniowo jajka i miksuj do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Wyłóż po łyżeczce masy na papier do pieczenia. Formując ptysie, pamiętaj o zachowaniu odstępu, gdyż urosną. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Przygotowanie kremu limonkowego
Sok z 2 wyciśniętych limonek przelej do rondelka. Dodaj uprzednio startą skórkę z 2 limonek. Dolej odrobinę wody, dodaj cukier puder i podgotuj około 2 minuty. Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z 2 łyżkami wody i dolej do rondelka. Mieszaj do momentu, aż powstanie kisiel. Odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietanę na sztywną masę. Do ubitej śmietany dodaj kisiel limonkowy i dokładnie wymieszaj.
Upieczone ptysie przekrój na pół, wyłóż łyżeczkę masy, złóż. Czekoladę połamaną na małe kawałki rozpuść w kąpieli wodnej. Ptysie polej rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy