Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Ptysie z kremem limonkowym

Potrzebne składniki:

Przepyszne ptysie z kremem limonkowym to deser doskonały na każdą okazję! Wcale nie tak trudno je zrobić, a z naszym przepisem na pewno Ci się uda 😁 Jeśli lubisz wypieki z dodatkiem owocowego smaku, to polecamy także Babeczki z owocami i miętą!

Składniki na krem:

  • 2 limonki
  • 100 g cukru pudru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • czekolada gorzka 70% Lewiatan
  • papier do pieczenia Lewiatan

Ptysie z kremem limonkowym – sposób przygotowania

Przygotowanie ptysi

W rondelku zagotuj wodę. W wodzie rozpuść masło. Zmniejsz ogień i wsyp mąkę. Energicznie mieszaj, by masa się nie przypaliła. Gdy ciasto będzie szkliste, odstaw je na bok do ostygnięcia. Następnie do masy dodaj stopniowo jajka i miksuj do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Wyłóż po łyżeczce masy na papier do pieczenia. Formując ptysie, pamiętaj o zachowaniu odstępu, gdyż urosną. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Przygotowanie kremu limonkowego

Sok z 2 wyciśniętych limonek przelej do rondelka. Dodaj uprzednio startą skórkę z 2 limonek. Dolej odrobinę wody, dodaj cukier puder i podgotuj około 2 minuty. Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z 2 łyżkami wody i dolej do rondelka. Mieszaj do momentu, aż powstanie kisiel. Odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietanę na sztywną masę. Do ubitej śmietany dodaj kisiel limonkowy i dokładnie wymieszaj.

Upieczone ptysie przekrój na pół, wyłóż łyżeczkę masy, złóż. Czekoladę połamaną na małe kawałki rozpuść w kąpieli wodnej. Ptysie polej rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *