Jeśli lubicie sałatki, to na naszym blogu znajdziecie dużo inspiracji do wypróbowania nowych smaków! Uwierzcie, że popularne sery feta i halloumi to nie wszystko! Jeśli szukacie niebanalnego dodatku do sałatki, koniecznie wypróbujcie ser koryciński.
Ser koryciński – legenda
Tradycyjny ser koryciński, zwany inaczej Swojskim, przygotowywany jest z mleka krowiego, odmiany zawierają dodatek ziół lub czosnku. Legenda głosi, że mieszkańcy Korycina nauczyli się produkcji serów od Szwajcarów podczas potopu szwedzkiego, którzy brali udział w walkach po polskiego stronie na Podlasiu. Potem niektórzy ranni żołnierze, którzy kurowali się w okolicach Korycina przekazali tajemnice serowarstwa miejscowej ludności.
Przepis na sałatkę z serem korycińskim
Ser koryciński pokrój na mniej więcej półcentymetrowe kawałki. Smaż go z dwóch stron na suchej, mocno rozgrzanej patelni do momentu, kiedy się zarumieni, i odstaw do ostygnięcia. Na tej samej patelni upraż pestki. Następnie w osobnej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu. W salaterce połącz ze sobą sałatę, pokrojone pomidory, oliwki i pestki dyni. Na koniec wrzuć na wierzch kawałki usmażonego sera i polej całość dressingiem.
Składniki na dressing:
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżki miodu wielokwiatowego Lewiatan
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonej bazylii
- sól Lewiatan
- pieprz czarny mielony Lewiatan
Sałatka gotowa?
Pochwal się efektem oznaczając nasze konto gotuje_z_lewiatanem na Instagramie! Przygotowujecie tak piękne dania, że zasługują na większą publikę!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy