Idealne złociste krokiety z szarpaną wieprzowiną i warzywami od Tomka Jakubiaka! 😋 Koniecznie wypróbujcie ten sposób na pyszny obiad! Z tego przepisu przygotujecie około 8. krokietów.
Łopatka wieprzowa z warzywami
Łopatkę wieprzową pokrój na kawałki o wadze około 150 gramów. Natrzyj je dokładnie suchymi przyprawami i podsmaż na oleju w szybkowarze. Do smażącego się mięsa dodaj pokrojoną na cztery części cebulę, obrane ząbki czosnku i pokrojone papryki. Następnie obróć mięso i dodaj koncentrat pomidorowy. Dodaj wodę i zamknij pokrywę szybkowaru. Gotuj około 25 minut. Do przygotowania mięsa możesz użyć zwykłego garnka z pokrywką, ale czas gotowania wydłuży się nawet do 1,5 godziny, a smak potrawy będzie inny.
Naleśniki do krokietów
- 500 g mąki tortowej Lewiatan
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wody gazowanej
- 5 łyżek mleka 3% Lewiatan
- 3 jajka
- 1 żółtko
- Sól Lewiatan
- Olej rzepakowy Lewiatan
Ubij trzepaczką miękkie masło i jajka z dodatkowym żółtkiem. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, żeby dokładnie rozetrzeć masło. Wymieszaj masę z mlekiem i na koniec dodaj szczyptę soli oraz wodę gazowaną. Patelnię posmaruj ręcznikiem papierowym zamoczonym w oleju i krótko smaż naleśniki z obydwu stron.
Panierka i przygotowanie krokietów
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej Lewiatan
- 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
- Olej rzepakowy Lewiatan do smażenia
W jednym głębokim talerzu roztrzep jajko, a w drugim zmieszaj bułkę tartą ze zgniecionymi w dłoniach płatkami kukurydzianymi. Na każdego naleśnika nałóż mięso i zwiń jak na filmie. Następnie obtocz krokiety w jajku i panierce. Smaż na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju, aby panierka z każdej strony była tak samo przyrumieniona.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy