Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Złociste krokiety z szarpaną wieprzowiną i warzywami

Potrzebne składniki:

Idealne złociste krokiety z szarpaną wieprzowiną i warzywami od Tomka Jakubiaka! 😋 Koniecznie wypróbujcie ten sposób na pyszny obiad! Z tego przepisu przygotujecie około 8. krokietów.

Łopatka wieprzowa z warzywami

Łopatkę wieprzową pokrój na kawałki o wadze około 150 gramów. Natrzyj je dokładnie suchymi przyprawami i podsmaż na oleju w szybkowarze. Do smażącego się mięsa dodaj pokrojoną na cztery części cebulę, obrane ząbki czosnku i pokrojone papryki. Następnie obróć mięso i dodaj koncentrat pomidorowy. Dodaj wodę i zamknij pokrywę szybkowaru. Gotuj około 25 minut. Do przygotowania mięsa możesz użyć zwykłego garnka z pokrywką, ale czas gotowania wydłuży się nawet do 1,5 godziny, a smak potrawy będzie inny.

Naleśniki do krokietów

  • 500 g mąki tortowej Lewiatan
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wody gazowanej 
  • 5 łyżek mleka 3% Lewiatan
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • Sól Lewiatan
  • Olej rzepakowy Lewiatan

Ubij trzepaczką miękkie masło i jajka z dodatkowym żółtkiem. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, żeby dokładnie rozetrzeć masło. Wymieszaj masę z mlekiem i na koniec dodaj szczyptę soli oraz wodę gazowaną. Patelnię posmaruj ręcznikiem papierowym zamoczonym w oleju i krótko smaż naleśniki z obydwu stron.

Panierka i przygotowanie krokietów

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej Lewiatan
  • 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
  • Olej rzepakowy Lewiatan do smażenia

W jednym głębokim talerzu roztrzep jajko, a w drugim zmieszaj bułkę tartą ze zgniecionymi w dłoniach płatkami kukurydzianymi. Na każdego naleśnika nałóż mięso i zwiń jak na filmie. Następnie obtocz krokiety w jajku i panierce. Smaż na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju, aby panierka z każdej strony była tak samo przyrumieniona.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *