Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Zapiekany bakłażan z sosem ziołowym

Potrzebne składniki:

Kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu. Posiekaj szalotki, czosnek przeciśnij przez praskę. Szalotkę i czosnek pomieszaj z oliwą. Pomidory i mozzarellę pokrój w kostkę. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę, szalotkę z czosnkiem i oliwą, pomidory oraz mozzarellę. Dodaj rodzynki i orzechy. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Bakłażana przekrój na pół. Usuń nasiona tak, by zrobić miejsce na farsz. Na bakłażana wyłóż farsz. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. W tym czasie posiekaj świeżą bazylię i oregano. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z ziołami, szczyptą papryki słodkiej. Dodaj sól i pieprz do smaku i dokładnie przemieszaj. Gotowego bakłażana polej sosem. Możesz ozdobić danie świeżą bazylią.

Składniki na sos:

Jogurt naturalny gęsty
świeża bazylia
świeże oregano
papryka słodka Lewiatan
sól
pieprz

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *