Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Zapiekanka makaronowa z sosem śmietanowo-serowym

Potrzebne składniki:

Ta zapiekanka to idealne połączenie kremowej delikatności i wyrazistego smaku. Sprawdzi się na rodzinny obiad, szybki posiłek w tygodniu czy coś pysznego na wynos do pracy. Prosto, szybko i naprawdę pysznie! Sprawdźcie przepis na zapiekankę z sosem śmietanowo-serowym i brokułami.

Zapiekanka makaronowa – przygotowanie

Z tego przepisy przygotujesz 4 duże lub 6 mniejszych porcji. Piekarnik nagrzej do 180°C. Ugotuj makaron al dente, a w osobnym garnku blanszuj różyczki brokuła przez około 3-6 minut w zależności od wielkości. Powinny być miękkie, ale jędrne. W międzyczasie na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż ją do zeszklenia. Następnie dodaj 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, smaż minutę wyłącz ogień. Wlej 100 ml wody i śmietanę 18% Mlekovita. Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Dodaj większość startego sera i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. W dużej misce wymieszaj ugotowany makaron, brokuły i sos, po czym przełóż całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, posyp wierzch pozostałym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20–25 minut, aż wierzch zapiekanki ładnie się zarumieni. Możesz udekorować danie świeżym groszkiem cukrowym lub szczypiorkiem.

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz