Podsmaż na oleju pokrojoną drobno cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj do niej starte na tarce ziemniaki z przyprawami. Połączone składniki mieszaj dokładnie cały czas i uważaj, żeby się nie przypaliły. Masę smaż do momentu, aż odparuje z niej nadmiar wody i nie będzie wyglądać na surową. Odstaw do ostygnięcia. Przejdź do przygotowania ciasta. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą do uzyskania elastycznej masy (przypominającej konsystencją ciasto na pierogi). Pokrój ją na kawałki i rozwałkuj każdy z nich na dość cienkie placki. Kiedy wałkujesz jeden kawałek, pozostałe części owiń wilgotną szmatką, aby nie wyschły. Na każdym placku rozsmaruj chłodną masę ziemniaczaną, zwiń to w rulon i dociśnij. Każdy rulon pokrój pod skosem na kilkucentymetrowe kawałki. Boki, z których wystaje farsz, możesz lekko obtoczyć w mące. Tak przygotowane zaguby gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut od momentu, kiedy wypłyną. Grzyby oczyść i pokrój na większe kawałki. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, aż się zarumienią. Następnie dodaj grzyby i smaż całość przez 15-20 min. Zmniejsz ogień, dodaj śmietankę i przyprawy, a na koniec pokrojoną pietruszkę. Całość zagotuj i odstaw. Gotowym sosem polej zaguby.
Składniki na farsz:
1,5-2 kg ziemniaków
3 mniejsze cebule
sól Lewiatan
pieprz czarny mielony Lewiatan
pieprz ziołowy
majeranek suszony Lewiatan
3 łyżki oleju rzepakowego Lewiatan
Składniki na sos:
450 g grzybów świeżych lub mrożonych
4 łyżki masła klarowanego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
150 ml śmietanki 30%
pęczek świeżej pietruszki
pieprz czarny mielony Lewiatan
sól Lewiatan
Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy