Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Zaguby z sosem grzybowym

Potrzebne składniki:

Podsmaż na oleju pokrojoną drobno cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj do niej starte na tarce ziemniaki z przyprawami. Połączone składniki mieszaj dokładnie cały czas i uważaj, żeby się nie przypaliły. Masę smaż do momentu, aż odparuje z niej nadmiar wody i nie będzie wyglądać na surową. Odstaw do ostygnięcia. Przejdź do przygotowania ciasta. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą do uzyskania elastycznej masy (przypominającej konsystencją ciasto na pierogi). Pokrój ją na kawałki i rozwałkuj każdy z nich na dość cienkie placki. Kiedy wałkujesz jeden kawałek, pozostałe części owiń wilgotną szmatką, aby nie wyschły. Na każdym placku rozsmaruj chłodną masę ziemniaczaną, zwiń to w rulon i dociśnij. Każdy rulon pokrój pod skosem na kilkucentymetrowe kawałki. Boki, z których wystaje farsz, możesz lekko obtoczyć w mące. Tak przygotowane zaguby gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut od momentu, kiedy wypłyną. Grzyby oczyść i pokrój na większe kawałki. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, aż się zarumienią. Następnie dodaj grzyby i smaż całość przez 15-20 min. Zmniejsz ogień, dodaj śmietankę i przyprawy, a na koniec pokrojoną pietruszkę. Całość zagotuj i odstaw. Gotowym sosem polej zaguby.

Składniki na farsz:

1,5-2 kg ziemniaków
3 mniejsze cebule
sól Lewiatan
pieprz czarny mielony Lewiatan
pieprz ziołowy
majeranek suszony Lewiatan
3 łyżki oleju rzepakowego Lewiatan

Składniki na sos:

450 g grzybów świeżych lub mrożonych
4 łyżki masła klarowanego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
150 ml śmietanki 30%
pęczek świeżej pietruszki
pieprz czarny mielony Lewiatan
sól Lewiatan

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *