Zupa krem z białych warzyw i nerkowców
Aromatyczna zupa krem tylko z białych warzyw? Elegancko! Dzięki nerkowcom będzie doskonale aksamitna i pożywna. Wyzwania Smaku etap V są w całości wegetariańskie i taka też jest ta zupa. Jeśli zastąpisz mleko i śmietanę ich roślinnymi alternatywami, będzie całkiem wegańska i równie pyszna! Z tego przepisu przygotujesz porcje dla 4 osób.
Orzechy nerkowca namocz przez noc lub przez pół godziny we wrzątku. Kalafiora podziel na małe różyczki i dokładnie opłucz. We wrzącej wodzie rozpuść kostkę warzywną, dodaj kalafiora i włoszczyznę. Gotuj całość pod przykryciem około 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ugotowane warzywa zblenduj wraz z odsączonymi orzechami nerkowca na gładki krem. W misce wymieszaj mleko, śmietanę i dwie łyżki gotowego kremu z warzyw. Następnie całość przelej do zupy. Następnie zupę krem przypraw szczyptą gałki muszkatołowej, solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Na koniec gotowe porcje posyp dla dekoracji suszoną żurawiną i gotowe!
Burgery wegetariańskie z kaszy jaglanej i buraka
Wege burgery, które będą świetnie smakować i cała rodzina naje się nimi na długo? Wypróbujcie ten przepis! Bazą jest kasza jaglana, której przypisuje się bardzo korzystne właściwości zdrowotne. Podejmij wyzwanie i zrób zdrowy obiad! Z tego przepisu przygotujesz burgery dla 4 osób.
Ugotowane i obrane buraki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj natkę pietruszki. Ugotuj kaszę jaglaną i wymieszaj z warzywami, ziarnami słonecznika, olejem i przyprawami gdy będzie jeszcze ciepła. Jeśli kasza całkowicie przestygnie, trudniej będzie uzyskać jednolitą masę. Jeśli masa nie jest zwarta, możesz dodać roztrzepane jajko lub dwie łyżeczki zmielonego siemienia lnianego połączonego z dwiema łyżkami wody – dokładnie wymieszaj całość. Z masy uformuj kulki i spłaszcz je na kształt burgerów. Następnie układaj burgery na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmaruj je delikatnie olejem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 min – po 10 minutach możesz obrócić burgery na drugą stronę i ponownie posmarować je z wierzchu olejem, aby były pięknie przypieczone. Podawaj w bułce do burgerów posmarowanej majonezem i ketchupem. Dodaj ulubione warzywa.
Składniki na zupę krem:
- 1 paczka Włoszczyzny w słupkach Lewiatan
- 1 mały kalafior
- 3 ziemniaki
- 1,5 litra wody
- 1 kostka warzywna Lewiatan
- pół szklanki mleka 3% Lewiatan
- 2 łyżki śmietany 18%
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz Lewiatan
- Żurawina suszona Lewiatan
- Orzechy nerkowca Lewiatan
Składniki na burgera:
- 4 buraki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki kaszy jaglanej Lewiatan
- 1/2 szklanki pestek słonecznika Lewiatan
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego Lewiatan
- 1 łyżka majonezu Mój Lewiatan
- 1 łyżka ketchupu Lewiatan
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 pomidor
- 1 ogórek świeży
- papryka słodka Lewiatan
- sól i pieprz Lewiatan
- bułki do burgerów Lewiatan
- papier do pieczenia Lewiatan
Brak komentarzy