Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Sałatka z jajkiem w koszulce i Kaczka pieczona w jabłkach z kopytkami

Potrzebne składniki:

Sałatka z jajkiem w koszulce

Lekkie i pożywne śniadanie, które będzie też fajnie wyglądać? Zdaj się na Wyzwania Smaku etap IV! Ta sałatka jest po prostu pyszna – spróbuj! Z przepisu wykonasz porcje dla 4 osób.

Sałatka: mieszankę sałat wyłóż do salaterek. Tuńczyka dokładnie odsącz na sitku, awokado obierz i pokrój w grube plastry, skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Ziarna słonecznika zrumień na patelni. Przełóż kawałki tuńczyka i awokado do salaterek, posyp słonecznikiem. Połącz składniki na sos winegret i polej sałatkę.
Jajka w koszulkach: do garnka lub na dużą głęboką patelnię wlej wodę na wysokość około 10 cm, zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum, ostrożnie rozbij każde jajko do małego naczynia, tak by nie uszkodzić żółtka. Ostrożnie zanurz miseczki w gotującej się wodzie, a następnie delikatnie przelej jajko do wrzątku. Gotuj na minimalnym ogniu przez około 4 minuty. Jajka wyjmij łyżką cedzakową i osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż po jednym jajku na każdej porcji sałatki. Uwaga! Jaja muszą być bardzo świeże – jeśli rozpłynie nam się żółtko, nici z jajka w koszulce!

Kaczka pieczona w jabłkach z kopytkami

Rodzinny obiad z pysznym daniem głównym? Kaczka pieczona w jabłkach Was zachwyci. Pamiętajcie tylko, żeby przed zjedzeniem zrobić szybko zdjęcie i wziąć udział w konkursie! Z przepisu wykonasz porcje dla 4 osób.

Kaczka: udka natnij na skórze. Wymieszaj majeranek, sos sojowy, przeciśnięty czosnek i natrzyj udka. Posól i odstaw do zamarynowania na 1 godzinę. Podsmaż kaczkę na patelni, aby skórka zyskała złoty kolor. Marchewki obierz i pokrój w paski, jabłka obierz i pokrój na ćwiartki, cebulę posiekaj. Kostkę warzywną Lewiatan rozpuść w szklance gorącej wody. Następnie przełóż mięso do żaroodpornego naczynia z odrobiną tłuszczu i podlej bulionem. Dodaj cebulę, jabłka, marchewki i duś przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Kopytka: ziemniaki ugotuj na miękko w osolonej wodzie i ubij na gładko. Wyjmij ćwiartkę ziemniaków a w to miejsce wsyp taką samą ilość mąki ziemniaczanej i zagnieć całość z resztą ziemniaków. Gładkie ciasto uformuj na stolnicy w wałeczki i pod kątem tnij na kształt kopytek. Gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Dla każdej porcji wyłóż z brytwanny udko, udekoruj upieczonymi wraz z kaczką warzywami i jabłkiem. Na koniec dołóż kopytek i polej całość sosem, który pozostał w naczyniu żaroodpornym.

Składniki na sałatkę:

  • 1 opakowania mieszanki sałat z roszponką
  • 1 puszka tuńczyka w oleju Lewiatan
  • 2 łyżki octu spirytusowego Lewiatan
  • 1 dojrzałe awokado
  • 6 łyżek pestek słonecznika Lewiatan
  • 4 świeże jajka
  • sos winegret:
    4 łyżki oliwy extra virgine
    4 łyżki soku z cytryny
    3 łyżeczki miodu wielokwiatowego Lewiatan
    sól i pieprz Lewiatan

Składniki na kaczkę:

  • 4 udka z kaczki
  • 4 marchewki
  • 3 jabłka
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki majeranku Lewiatan
  • 1 kostka warzywna Lewiatan
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *