Sprawdź vege przepis od Tomka Jakubiaka! Ta wegetariańska lasagne z aromatycznym farszem i kremowym beszamelem podbije serca wszystkich, nie tylko roślinożerców 😁 Sprawdźcie też inne przepisy z serii Jakubiak gotuje z Lewiatanem!
Farsz i przygotowanie makaronu do lasagne
Białą część porów oraz koper włoski pokrój w plasterki. Czosnek posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone warzywa oraz czosnek. Dopraw solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami i smaż przez około 10 minut. Gdy por i koper się zeszklą zalej je winem i duś przez około 30 minut aż zmiękną. Podczas duszenia wstępnie ugotuj płaty makaronu kładąc je na wierzchu patelni z warzywami, po około 3 minuty każdy. Jeśli warzywa zaczną przywierać do patelni, dolej wody.
Wegański sos beszamelowy
- 800 ml napoju owsianego Alpro
- 5 łyżek oleju rzepakowego Lewiatan
- 4 łyżki mąki poznańskiej Lewiatan
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz Lewiatan
Wsyp mąkę na suchą patelnię i praż na małym ogniu aż wydobędzie się z niej orzechowy smak. Następnie dodaj olej, wymieszaj i dolej mleko. Dokładnie połącz składniki do powstania aksamitnego, gęstego sosu. Wyłącz palnik i dopraw beszamel przyprawami.
Wegetariańska lasagne – przekładanie i pieczenie
- 1 duży ziemniak
- 2 gruszki
- 200 g sera cheddar lub roślinnego odpowiednika
- pomidorki cherry i świeża bazylia do podania
Rozprowadź sos beszamelowy na dnie żaroodpornego naczynia. Następnie połóż warstwę makaronu, farszu oraz pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaka i gruszkę. Powtórz układanie wszystkich warstw, kończąc na dużej ilości beszamelu. Następnie posyp zapiekankę serem cheddar lub – jeśli chcesz przygotować wegańskie danie – roślinnym odpowiednikiem sera. Piecz w 180°C przez 40 minut. Podawaj z pomidorkami cherry i świeżymi listkami bazylii. Wegetariańska lasagne jest gotowa – smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy