Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Wegetariańska lasagne z aromatycznym farszem i beszamelem

Potrzebne składniki:

Sprawdź vege przepis od Tomka Jakubiaka! Ta wegetariańska lasagne z aromatycznym farszem i kremowym beszamelem podbije serca wszystkich, nie tylko roślinożerców 😁 Sprawdźcie też inne przepisy z serii Jakubiak gotuje z Lewiatanem!

Farsz i przygotowanie makaronu do lasagne

Białą część porów oraz koper włoski pokrój w plasterki. Czosnek posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone warzywa oraz czosnek. Dopraw solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami i smaż przez około 10 minut. Gdy por i koper się zeszklą zalej je winem i duś przez około 30 minut aż zmiękną. Podczas duszenia wstępnie ugotuj płaty makaronu kładąc je na wierzchu patelni z warzywami, po około 3 minuty każdy. Jeśli warzywa zaczną przywierać do patelni, dolej wody.

Wegański sos beszamelowy

  • 800 ml napoju owsianego Alpro
  • 5 łyżek oleju rzepakowego Lewiatan
  • 4 łyżki mąki poznańskiej Lewiatan
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz Lewiatan

Wsyp mąkę na suchą patelnię i praż na małym ogniu aż wydobędzie się z niej orzechowy smak. Następnie dodaj olej, wymieszaj i dolej mleko. Dokładnie połącz składniki do powstania aksamitnego, gęstego sosu. Wyłącz palnik i dopraw beszamel przyprawami.

Wegetariańska lasagne – przekładanie i pieczenie

  • 1 duży ziemniak
  • 2 gruszki
  • 200 g sera cheddar lub roślinnego odpowiednika
  • pomidorki cherry i świeża bazylia do podania

Rozprowadź sos beszamelowy na dnie żaroodpornego naczynia. Następnie połóż warstwę makaronu, farszu oraz pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaka i gruszkę. Powtórz układanie wszystkich warstw, kończąc na dużej ilości beszamelu. Następnie posyp zapiekankę serem cheddar lub – jeśli chcesz przygotować wegańskie danie – roślinnym odpowiednikiem sera. Piecz w 180°C przez 40 minut. Podawaj z pomidorkami cherry i świeżymi listkami bazylii. Wegetariańska lasagne jest gotowa – smacznego!

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *