Masz ochotę na słodki czekoladowy krem, ale w zdrowszej wersji? A może nie tolerujesz laktozy i szukasz alternatywy, która nie zawierałaby mleka? Domowa nutella przybywa na ratunek! 😁 Przepyszny krem, który świetnie sprawdzi się do naleśników, gofrów, na kanapki czy jako dodatek do owsianki przygotujesz z kilku składników. A jeśli szukasz innych przepisów, w których pierwsze skrzypce gra ulubiona czekolada, koniecznie wypróbuj przepis na aksamitny czekoladowy suflet.
Domowa nutella z nutką pomarańczy
Lubisz połączenie czekolady i pomarańczy? A może chcesz zrobić czekoladowy krem trochę inaczej z ciekawą owocową nutą? Przygotowując krem czekoladowo-orzechowy samodzielnie zrobisz to bajecznie prosto. Wystarczy, że czystą czekoladę gorzką z tego przepisu zamienisz na czekoladę gorzką z kandyzowaną skórką pomarańczy! Swój przepyszny smak zawdzięcza doskonałej jakości kakao, które stanowi 70% tabliczki.
Domowa nutella – przygotowanie
Z tego przepisu przygotujesz dwa małe lub jeden spory słoiczek kremu. Zacznij od podprażenia orzechów laskowych do momentu, aż skórka zacznie pękać. Zdejmij orzechy z palnika, poczekaj aż przestygną i pocieraj je delikatnie w rękach, aby usunąć z nich gorzkawą skórkę (możesz to zrobić przez ręcznik kuchenny lub ściereczkę). Zmiel orzechy jak najdrobniej, a jeśli masz odpowiedni blender nie wahaj się przed zrobieniem masła orzechowego!
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do niej olej kokosowy. Następnie przelej całość do masy orzechowej i dodaj kakao oraz sól. Całość zmiksuj za pomocą blendera lub innego urządzenia miksującego, a na koniec dodaj mleko migdałowe by uzyskać pożądaną konsystencję i ponownie zblenduj. Gotowy krem przełóż do słoiczków i odstaw do lodówki. Domowa nutella gotowa! Możesz obwiązać słoiczki ozdobną wstążką – piękny prezent gotowy!
Brak komentarzy
Komentowanie jest wyłączone