Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Suflet – aksamitny deser czekoladowy

Potrzebne składniki:

Apetyczne ciastko, z którego po przekrojeniu wypływa w zwolnionym tempie płynna czekolada… kto nie widział takiego filmiku na Instagramie lub Facebooku? A kto wie, że wcale nie jest trudno zrobić takie ciastko?! 😁 Jeśli macie ochotę na coś innego niż klasyczne ciasto czekoladowe, wypróbujcie ten przepis. Podpowiadamy jak przygotować suflet czekoladowy, czyli deser bardzo zbliżony do lava cake!

Sekret to… zamrażarka!

Wiecie w jaki sposób przygotowuje się wszystkie imponujące desery z płynną czekoladą w środku? Wszystkim wydaje się, że to bardzo skomplikowany proces, a prawda jest zupełnie inna. Sekretem jest włożenie masy do zamrażalnika, a później pieczenie w wysokiej temperaturze! Dzięki temu z części ciasta odparowuje woda i jest całkowicie upieczone, ale to w środku pozostaje płynne (choć nie surowe!) Właśnie w taki sposób przygotowuje się na przykład fondant czekoladowy (inaczej coulant).

Przepis na suflet

W dużym garnku zagotuj wodę, wstaw do niej miskę z czekoladą i masłem (tak, by woda z garnka nie wlała się do naczynia). Odstaw, gdy masło z czekoladą się rozpuszczą. Jajka ubij z cukrem, dodaj do rozpuszczonej czekolady, delikatnie wymieszaj. Dodaj przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, jeszcze raz wymieszaj. Nałóż masę do sześciu okrągłych żaroodpornych foremek (średnica ok. 8 cm). Przykryj folią i wstaw do zamrażalnika na 2 godz.
Po wyjęciu piecz w 200°C przez 18 min. Podawaj ze świeżymi i suszonymi owocami.

Suflet czekoladowy gotowy?

Pochwal się efektem oznaczając nasze konto gotuje_z_lewiatanem na Instagramie! Przygotowujecie tak piękne dania, że zasługują na większą publikę!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *