Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Turbo burger wołowy

Potrzebne składniki:

Czas na turbo grillowanie! Sprawdźcie przepis na burgera wołowego z grilla oraz obłędną warzywną salsę. Wszystkie przepisy od Tomka Jakubiaka znajdziecie tutaj.

Warzywna salsa

Główki czosnku skrop oliwą, zawiń w folię aluminiową i wrzuć na rozgrzany grill. Pozostałe warzywa umyj i dodaj na grilla bez krojenia. Piecz wszystkie około 10-15 minut w zamkniętym, mocno rozgrzanym grillu. Po zgrillowaniu, z pomidorów zdejmij skórkę i pokrój je, usuwając nadmiar wody. Wszystkie warzywa bardzo drobno posiekaj. Do pokrojonych warzyw dodaj: ocet winny, świeżą kolendrę, wędzoną ostrą paprykę, sól do smaku oraz wyciśnięty z łupin czosnek. 

Burger: 

  • 600 g mielonego mięsa wołowego  (np. z karkówki)
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 100 ml lodowatej wody

Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawami dodając na koniec lodowatą wodę. Uformuj 4 kulki, delikatnie spłaszcz i uformuj burgery, ponacinaj lekko z wierzchu nożem. Burgery grilluj przez około 2 minuty z każdej strony na bardzo rozgrzanym grillu.

Dodatki do burgera: 

  • Ogórki konserwowe Dawtona
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula czerwona 
  • 1 sałata rzymska 
  • 4 duże bułki maślane

Bułki rozetnij, posmaruj masłem i grilluj chwilę od wewnętrznej części. Cebulę pokrój w pióra. Złóż wszystkie składniki burgera. 

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *