Czas na turbo grillowanie! Sprawdźcie przepis na burgera wołowego z grilla oraz obłędną warzywną salsę. Wszystkie przepisy od Tomka Jakubiaka znajdziecie tutaj.
Warzywna salsa
Główki czosnku skrop oliwą, zawiń w folię aluminiową i wrzuć na rozgrzany grill. Pozostałe warzywa umyj i dodaj na grilla bez krojenia. Piecz wszystkie około 10-15 minut w zamkniętym, mocno rozgrzanym grillu. Po zgrillowaniu, z pomidorów zdejmij skórkę i pokrój je, usuwając nadmiar wody. Wszystkie warzywa bardzo drobno posiekaj. Do pokrojonych warzyw dodaj: ocet winny, świeżą kolendrę, wędzoną ostrą paprykę, sól do smaku oraz wyciśnięty z łupin czosnek.
Burger:
- 600 g mielonego mięsa wołowego (np. z karkówki)
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
- 100 ml lodowatej wody
Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawami dodając na koniec lodowatą wodę. Uformuj 4 kulki, delikatnie spłaszcz i uformuj burgery, ponacinaj lekko z wierzchu nożem. Burgery grilluj przez około 2 minuty z każdej strony na bardzo rozgrzanym grillu.
Dodatki do burgera:
- Ogórki konserwowe Dawtona
- 2 łyżki masła
- 1 cebula czerwona
- 1 sałata rzymska
- 4 duże bułki maślane
Bułki rozetnij, posmaruj masłem i grilluj chwilę od wewnętrznej części. Cebulę pokrój w pióra. Złóż wszystkie składniki burgera.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy