Tomasz Jakubiak i słodkie wypieki? 😱 Jak sam o sobie mówi „cukiernik z niego żaden”, ale dajemy słowo, że ta tarta goździkowo-cynamonowa wyszła Tomkowi świetnie! Koniecznie sprawdźcie ten przepis, a po bardziej wytrawne potrawy zapraszamy na tę stronę.
Kruchy spód do tarty
Mąkę przesiej na blat i dodaj zimne masło, cukier puder oraz łyżeczkę kwaśnej śmietany. Następnie posiekaj składniki nożem aż zaczną się łączyć i jak najszybciej zagnieć na jednolitą masę. Kulkę zawiń w folie spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny – w tym czasie przygotuj krem, który wylejesz na ciasto.
Aby schłodzonym kruchym ciastem wyłożyć formę, najlepiej zetrzeć je na tarce o grubych oczkach i uformować palcami – pod wpływem ich ciepła ciasto znowu stanie się miękkie i podatne na formowanie. Spód do tarty pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Krem do tarty
- 600 ml śmietanki
- 7 żółtek
- 1 laska cynamonu
- 5 goździków
- 1 laska wanilii
- 4 łyżki cukru brązowego
- 1 cytryna
- 200 ml zimnej wody
- 2 jabłka
Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w cienkie plastry. Do miski wyciśnij sok z cytryny, dolej zimnej wody i umieść w niej jabłka aby nie sczerniały.
W rondelku połącz śmietankę, cynamon, pestki z laski wanilii oraz brązowy cukier i gotuj na minimalnym ogniu przez 3 minuty. Odstaw do przestudzenia. W misce utrzyj żółtka i powoli dolewaj do nich śmietanę przez drobne sitko. Wymieszaj całość i odstaw do opadnięcia piany.
Na upieczonym spodzie ułóż odsączone z wody plastry jabłek w ładny wzór i zalej przygotowaną śmietaną. Piecz 45 minut w 140 stopniach aż masa się zetnie. Wyjmij i ostudź.
Krem mandarynkowy
- 500 g mascarpone
- 60 g cukru pudru
- 60 ml soku z mandarynek
- 2 żółtka
Żółtka utrzyj na puszystą masę i dodaj cukier puder. Miksuj dalej aż powstanie gęsty kogel-mogel. Powoli dodaj schłodzony serek mascarpone i cały czas miksując, stopniowo dolewaj sok z mandarynek. Krem przełóż do deserowej miseczki i postaw na stole – w ten sposób każdy sam dozować będzie jego bardzo słodki smak.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy