Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Szaszłyki z kurczaka faszerowane migdałowo-cytrusowym pesto

Potrzebne składniki:

Drugi sezon Jakubiak gotuje z Lewiatanem rozpoczynamy przepisem na szaszłyki z kurczaka faszerowane migdałowo-cytrusowym pesto z pieczonymi ziemniaczkami! 🤩 Koniecznie go wypróbujcie i dajcie nam znać jak smakowało. A jeśli szukacie innych przepisów od Tomka Jakubiaka, zajrzyjcie tutaj.

Pesto migdałowo-cytrusowe

Z tego przepisu przygotujesz 4 porcje. Zacznij od przygotowanie pesto. Migdały sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie w małym garnku umieść obrane ząbki czosnku z jednej główki, blanszowane migdały i olej. Gotuj składniki na małym ogniu aż będą pięknie zarumienione, ale nie przypalone – w tym czasie możesz zacząć przygotowywać mięso. Gotowe migdały z czosnkiem wyciągnij łyżką cedzakową z garnka i rozgnieć w moździerzu. Dodaj kolendrę, sok z dwóch limonek i ponownie utrzyj. Na koniec dodaj około pół szklanki aromatyzowanego oleju i tarty parmezan.

Szaszłyki z kurczaka

Odetnij białe kawałki tłuszczu z udek kurczaka i rozłóż mięso na desce. Przykryj je folią spożywczą i delikatnie rozbij. Oprósz każdy płat mięsa solą i umieść w misce. Dodaj sos sojowy, ocet, wino ryżowe i sezam. Całość wymieszaj i ponownie rozłóż kurczaka na desce. Posmaruj go przygotowanym wcześniej pesto z jednej strony, zwiń w rulonik i owiń w szynkę parmeńską. Ruloniki nabij na drewniane patyczki z dwóch stron jak na filmie.

Pieczone ziemniaki z pomidorkami

Ziemniaki podgotuj i pokrój na ćwiartki. Czosnek posiekaj w plasterki. Następnie przelej pozostały aromatyzowany olej na patelnię i podsmaż na nim ziemniaki z czosnkiem. Pod koniec smażenia dodaj świeży tymianek. Przełóż ziemniaki do naczynia żaroodpornego, dodaj przekrojone na pół pomidorki cherry i posyp szczyptą soli oraz płatków chilli. Na warzywach ułóż szaszłyki i piecz całość przez około 12 minut w 200°C. Po upieczeniu delikatnie przekrój szaszłyki pomiędzy dwoma patyczkami, dzięki czemu powstaną dwa szaszłyki z kurczaka.

Błyskawiczny sos do szaszłyków z kurczaka

  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego Tao Tao
  • 50 g pomidorków cherry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka parmezanu
  • 1 limonka

Pomidorki cherry pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miseczki. Dodaj sok z jednej limonki, oliwę, tarty parmezan i sos sojowy. Polej prostą salsą gotowe szaszłyki z kurczaka tuż przed podaniem.

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *