Sycąca potrawka z mielonym mięsem i fasolą to świetna propozycja zarówno na obiad jak i kolację! Proponujemy podać ją z ryżem, ale nie jest konieczny. To danie na tyle uniwersalne, że świetnie smakuje także schłodzone, więc będzie idealne zarówno na chłodne wieczory jak i letnie popołudnia. A jeśli masz ochotę na coś z fasoli, ale niekoniecznie trafia do Ciebie ten przepis, koniecznie wypróbuj Fasolkę po bretońsku z kabanosami!
Sycąca potrawka z mięsem mielonym i fasolą – przygotowanie
Z tego przepisu przygotujesz 4 porcje. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na głębokiej patelni lub w garnku z rozgrzanym olejem. Następnie dodaj mięso mielone i smaż przez około 7 minut. Kiedy mięso będzie obsmażone, dodaj zieloną paprykę, pomidory i łyżkę koncentratu. Gotuj przez około 20 minut. Dodaj odsączoną i przepłukaną fasolę, kukurydzę i ewentualnie wodę. Posól i popieprz do smaku, dodaj pozostałe przyprawy. Gotuj przez około 15 minut. Podawaj z ryżem, chlebem lub solo! Smacznego!
Sycąca potrawka bez mięsa?
Jak najbardziej jest to możliwe! Fasola sama w sobie jest sycąca, ale mięso możesz zastąpić granulatem sojowym, kostkami sojowymi lub wędzonym tofu! Kostkę lub granulat sojowy dodaj do gotowania razem z fasolą i kukurydzą. Tofu możesz dodatkowo podsmażyć aby było jeszcze smaczniejsze.
Potrawka gotowa? Pochwal się efektem!
Kochamy gotować i dzielić się przepisami, ale uwielbiamy patrzeć także na Wasze piękne dania! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem. Będzie nam bardzo miło 🥰
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy