Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Soczyste żeberka w śliwkowym sosie BBQ

Potrzebne składniki:

Sprawdźcie przepis na soczyste żeberka, domowy sos BBQ ze śliwką i puree ziemniaczane z serem cheddar! 🤩 Po inne doskonałe połączenia smaków przygotowane dla Was przez Tomka Jakubiaka zapraszamy tutaj.

Soczyste żeberka – przygotowanie

Z tego przepisu przygotujesz 3 duże porcje. Żeberka oczyść z białych błon. W moździerzu utrzyj kolendrę, kumin, sól, cukier brązowy, paprykę wędzoną i ziarna kolendry. Dokładnie natrzyj żeberka przyprawami, przełóż do brytfanny, nakryj folią aluminiową i piecz przez 2 godziny w 120°C.

Śliwkowy sos BBQ

  • 1 biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru
  • 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki ketchupu
  • 200 ml coli
  • 0.5 szklanki suszonych śliwek
  • 690 g passaty klasycznej Dawtona

Pokrój cebulę oraz czosnek. Wrzuć warzywa do suchego garnka i lekko przypal przez około dwie minuty. Następnie dodaj cukier, chwilę smaż aż całość się skarmelizuje. Dodaj gałkę muszkatołową, słodką paprykę i ketchup. Wlej colę – gdy sos lekko zgęstnieje dodaj śliwki suszone. Na koniec wlej passatę i gotuj przez chwilę. Sos przelej do malaksera gdy lekko przestygnie i zmiksuj. 

Upieczone żeberka wyjmij i posmaruj z obu stron sosem. Włóż do piekarnika i zapiecz przez jeszcze 10 minut w 120°C.

Puree ziemniaczane z cheddarem

  • 1kg ziemniaków
  • 100 g masła 
  • 3 łyżki maślanki
  • 200 g sera cheddar
  • 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie garść świeżej kolendry
  • szczypta soli

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Odcedź, dodaj masło i rozgnieć tłuczkiem. Do gorących ziemniaków dodaj gałkę muszkatołową, maślankę i sporo startego sera cheddar. Na koniec dorzuć dużą szczyptę soli i posiekaną kolendrę. Puree podawaj w miseczkach obok pokrojonych żeberek.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *