Sprawdźcie przepis na soczyste żeberka, domowy sos BBQ ze śliwką i puree ziemniaczane z serem cheddar! 🤩 Po inne doskonałe połączenia smaków przygotowane dla Was przez Tomka Jakubiaka zapraszamy tutaj.
Soczyste żeberka – przygotowanie
Z tego przepisu przygotujesz 3 duże porcje. Żeberka oczyść z białych błon. W moździerzu utrzyj kolendrę, kumin, sól, cukier brązowy, paprykę wędzoną i ziarna kolendry. Dokładnie natrzyj żeberka przyprawami, przełóż do brytfanny, nakryj folią aluminiową i piecz przez 2 godziny w 120°C.
Śliwkowy sos BBQ
- 1 biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżki ketchupu
- 200 ml coli
- 0.5 szklanki suszonych śliwek
- 690 g passaty klasycznej Dawtona
Pokrój cebulę oraz czosnek. Wrzuć warzywa do suchego garnka i lekko przypal przez około dwie minuty. Następnie dodaj cukier, chwilę smaż aż całość się skarmelizuje. Dodaj gałkę muszkatołową, słodką paprykę i ketchup. Wlej colę – gdy sos lekko zgęstnieje dodaj śliwki suszone. Na koniec wlej passatę i gotuj przez chwilę. Sos przelej do malaksera gdy lekko przestygnie i zmiksuj.
Upieczone żeberka wyjmij i posmaruj z obu stron sosem. Włóż do piekarnika i zapiecz przez jeszcze 10 minut w 120°C.
Puree ziemniaczane z cheddarem
- 1kg ziemniaków
- 100 g masła
- 3 łyżki maślanki
- 200 g sera cheddar
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- opcjonalnie garść świeżej kolendry
- szczypta soli
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Odcedź, dodaj masło i rozgnieć tłuczkiem. Do gorących ziemniaków dodaj gałkę muszkatołową, maślankę i sporo startego sera cheddar. Na koniec dorzuć dużą szczyptę soli i posiekaną kolendrę. Puree podawaj w miseczkach obok pokrojonych żeberek.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy