Przepis idealny na jesień! Aromatyczne serowo-batatowe bułeczki z chrupiącymi boczniakami i domową pastą z suszonych pomidorów to idealna propozycja na kolację, ale też przekąska na wieczór filmowy. Jeśli szukacie bardziej obiadowych opcji, to koniecznie sprawdźcie inne przepisy Tomka Jakubiaka.
Serowo-batatowe bułeczki
Batata dokładnie umyj, ponadziewaj widelcem skórkę i piecz przez około godzinę w 200 °C. Po przestudzeniu odważ 170 g miąższu i przełóż do miski. Dodaj jajko, mleko, mąkę (jeśli nie zależy Ci, żeby przepis był bezglutenowy możesz użyć mąki pszennej) oraz szczyptę soli. Następnie dodaj parmezan oraz mozzarellę, całość wymieszaj i dokładnie zagnieć. Uformuj wałek, pokrój go na 8 równych części i uturlaj małe okrągłe bułeczki. Ułóż je na papierze do pieczenia i piecz w temperaturze 180 °C przez około 25 minut.
Pasta z suszonych pomidorów:
- 1 słoik 280 g suszonych pomidorów Rolnik
- 2 – 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka kaparów
- 1 cytryna
- Duża garść świeżej bazylii
- Mała garść listków mięty
- Świeżo zmielony pieprz
Suszone pomidory włóż wraz z olejem do malaksera. Dodaj kapary, czosnek, sok z cytryny, zioła i świeżo zmielony pieprz. Całość zmiksuj na jednolitą masę.
Boczniaki
- Kilka dużych boczniaków
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 0.5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0.5 łyżeczki sezamu
- 0.5 łyżeczki sumaku
- 1 jajko
- szczypta soli i pieprzu
- 1 szklanka oleju do smażenia
Po umyciu boczniaki dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój je na niewielkie kawałki o podobnej wielkości. Przygotuj panierkę: zmieszaj bułkę tartą z sezamem, tymiankiem, sumakiem i szczyptą soli. Boczniaki namocz w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem. Obtocz grzyby w panierce i smaż na mocno rozgrzanym oleju. Na koniec odsącz boczniaki z nadmiaru oleju na kratce lub ręczniku papierowym. Podawaj w miseczce w towarzystwie pysznej pasty z suszonych pomidorów i bułeczek!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy