Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Serowo-batatowe bułeczki z chrupiącymi boczniakami

Potrzebne składniki:

Przepis idealny na jesień! Aromatyczne serowo-batatowe bułeczki z chrupiącymi boczniakami i domową pastą z suszonych pomidorów to idealna propozycja na kolację, ale też przekąska na wieczór filmowy. Jeśli szukacie bardziej obiadowych opcji, to koniecznie sprawdźcie inne przepisy Tomka Jakubiaka.

Serowo-batatowe bułeczki

Batata dokładnie umyj, ponadziewaj widelcem skórkę i piecz przez około godzinę w 200 °C. Po przestudzeniu odważ 170 g miąższu i przełóż do miski. Dodaj jajko, mleko, mąkę (jeśli nie zależy Ci, żeby przepis był bezglutenowy możesz użyć mąki pszennej) oraz szczyptę soli. Następnie dodaj parmezan oraz mozzarellę, całość wymieszaj i dokładnie zagnieć. Uformuj wałek, pokrój go na 8 równych części i uturlaj małe okrągłe bułeczki. Ułóż je na papierze do pieczenia i piecz w temperaturze 180 °C przez około 25 minut. 

Pasta z suszonych pomidorów: 

  • 1 słoik 280 g suszonych pomidorów Rolnik 
  • 2 – 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 cytryna
  • Duża garść świeżej bazylii 
  • Mała garść listków mięty
  • Świeżo zmielony pieprz 

Suszone pomidory włóż wraz z olejem do malaksera. Dodaj kapary, czosnek, sok z cytryny, zioła i świeżo zmielony pieprz. Całość zmiksuj na jednolitą masę. 

Boczniaki

  • Kilka dużych boczniaków
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 0.5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0.5 łyżeczki sezamu
  • 0.5 łyżeczki sumaku
  • 1 jajko
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 szklanka oleju do smażenia

Po umyciu boczniaki dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój je na niewielkie kawałki o podobnej wielkości. Przygotuj panierkę: zmieszaj bułkę tartą z sezamem, tymiankiem, sumakiem i szczyptą soli. Boczniaki namocz w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem. Obtocz grzyby w panierce i smaż na mocno rozgrzanym oleju. Na koniec odsącz boczniaki z nadmiaru oleju na kratce lub ręczniku papierowym. Podawaj w miseczce w towarzystwie pysznej pasty z suszonych pomidorów i bułeczek!

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *