Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Rolada wieprzowa z bakaliami i sosem pomarańczowym

Potrzebne składniki:

Tomasz Jakubiak w swoim żywiole! Rolada wieprzowa z jego przepisu to doskonała potrawa na pierwszy lub drugi dzień Świąt, a także inne ważne okazje. Zajrzyj tutaj po więcej mistrzowskich i świątecznych przepisów!

Rolada wieprzowa z bakaliami

Orzechy pokrusz na małe kawałki, najlepiej w moździerzu. Połącz je z płatkami migdałowymi oraz posiekanymi owocami. Całość dodaj do mięsa, dorzuć chałkę, jajka i przyprawy – następnie wymieszaj na jednolitą masę. 

Na desce lub blacie rozwiń folię spożywczą i z mięsa uformuj na nim prostokąt o grubości pół centymetra. Zwiń mięso w roladę i owiń kilkukrotnie w folię. Po bokach zrób supełki. Mięso wstaw do brytfanki z wodą, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 90 minut. 

Kremowy sos pomarańczowy

  • 4 żółtka
  • 50 g masła 
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • Skórka starta z jednej pomarańczy 
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego Lewiatan
  • Sól Kamis

W metalowej misce roztrzep żółtka i połącz je z masłem na kremową masę. Następnie dodaj pozostałe składniki i postaw miskę na garnku z gotującą się wodą. Całość energicznie mieszaj rózgą aż powstanie gęsty aksamitny sos. 

Pieczone buraczki

  • 2 ugotowane buraki
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego Lewiatan 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika Kamis
  • Sól Kamis

Buraki natrzyj oliwą, zawiń w folię spożywczą i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Następnie obierz je ze skórki, pokrój w nierównomierne kawałki i wrzuć do miski. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *