Tomasz Jakubiak w swoim żywiole! Rolada wieprzowa z jego przepisu to doskonała potrawa na pierwszy lub drugi dzień Świąt, a także inne ważne okazje. Zajrzyj tutaj po więcej mistrzowskich i świątecznych przepisów!
Rolada wieprzowa z bakaliami
Orzechy pokrusz na małe kawałki, najlepiej w moździerzu. Połącz je z płatkami migdałowymi oraz posiekanymi owocami. Całość dodaj do mięsa, dorzuć chałkę, jajka i przyprawy – następnie wymieszaj na jednolitą masę.
Na desce lub blacie rozwiń folię spożywczą i z mięsa uformuj na nim prostokąt o grubości pół centymetra. Zwiń mięso w roladę i owiń kilkukrotnie w folię. Po bokach zrób supełki. Mięso wstaw do brytfanki z wodą, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 90 minut.
Kremowy sos pomarańczowy
- 4 żółtka
- 50 g masła
- 250 ml soku pomarańczowego
- Skórka starta z jednej pomarańczy
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego Lewiatan
- Sól Kamis
W metalowej misce roztrzep żółtka i połącz je z masłem na kremową masę. Następnie dodaj pozostałe składniki i postaw miskę na garnku z gotującą się wodą. Całość energicznie mieszaj rózgą aż powstanie gęsty aksamitny sos.
Pieczone buraczki
- 2 ugotowane buraki
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego Lewiatan
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika Kamis
- Sól Kamis
Buraki natrzyj oliwą, zawiń w folię spożywczą i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Następnie obierz je ze skórki, pokrój w nierównomierne kawałki i wrzuć do miski. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy