Znasz to uczucie, kiedy pod ręką masz czekoladę, ciastka lub inne słodycze, ale… marzysz o drożdżowym wypieku? A może właśnie to uczucie sprawiło, że sprawdzasz ten przepis? 😲 Jesteś w dobrym miejscu! Przygotuj przepyszne rogale drożdżowe i znajdź ukojenie! Jeśli po głowie chodzi Ci coś na słono, to polecamy cebularze z suszonymi pomidorami.
Jak właściwie działają drożdże?
Aby mogły powstać na przykład takie wspaniałe drożdżowe rogale, musimy przygotować drożdżowe ciasto. Zastanawialiście się jednak na jakiej zasadzie działają grzyby, którym ciasto zawdzięcza nazwę i puszystość? Drożdże uczestniczą w procesie fermentacji alkoholowej, zamieniając cukry zawarte w cieście na alkohol i dwutlenek węgla. To one odpowiadają za powstawanie pęcherzy gazu, czyli wyrastanie ciasta. Podczas wypieku gazy zawarte w cieście jeszcze bardziej zwiększają swoją objętość, a część alkoholu też zamienia się w gaz. Charakterystyczną elastyczność ciasto drożdżowe zawdzięcza glutenowi zawartemu w mące pszennej lub żytniej. Z tego powodu wypieki bezglutenowe (czyli np. z połączenia mąki ryżowej z owsianą i ziemniaczaną) będą miały trochę inną konsystencję.
Rogale drożdżowe z nadzieniem – przygotowanie
Z tego przepisu przygotujesz dużą blachę rogali – około 16 sztuk. Zacznij od zmieszania śmietany z łyżką cukru i dodaj drożdże. Dokładnie wymieszaj całość. Następnie na blat wysyp mąkę, dodaj kostkę Mojej do pieczenia Lewiatan i posiekaj. Dodaj rozpuszczone drożdże ze śmietaną i cukier wanilinowy. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się jednolite. Ciasto owiń w folię i włóż do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie upraż wiórki kokosowe w garnku. Dodaj mak, miód i mleko. Mieszaj do momentu, aż utworzy się gęsta masa. Gdy ciasto będzie już zimne, połóż je na blat i rozwałkuj w kształt koła. Następnie koło podziel na mniejsze trójkąty. Na najszerszy kawałek trójkąta wyłóż masę i zawiń ciasto. Roztrzep jajko i posmaruj nim rogaliki. Przygotowane rogaliki piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut. Wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem i skórką z pomarańczy. Mieszaj do momentu, aż uzyskasz biały lukier. Gdy gotowe rogaliki ostygną, polej je powstałym lukrem. Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy