Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Pulpety wege

Potrzebne składniki:

Sprawdźcie pomysł Tomka Jakubiaka na obiad bez mięsa! Pulpety wege z niecodziennym purée zaskoczą Was smakiem! Inne przepisy naszego Ambasadora znajdziecie tutaj.

Pulpety wege

Do malaksera dodaj wszystkie składniki poza sezamem. Zmiksuj w malakserze na jednolitą masę i przygotuj miskę z bardzo zimną wodą. Po zmiksowaniu formuj małe pulpeciki, następnie obtocz je w sezamie. Pulpeciki smaż w sporej ilości oleju na małym ogniu aż będą złociste.

Puree z selerem i białą czekoladą

  • 1 seler
  • 1 duży ziemniak
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła

Upiecz warzywa w całości w 200°C. Jeśli seler jest duży, to potrzebuje nawet 3. godzin w piekarniku. Ziemniaka możesz dołożyć do pieca na około 50 minut przed końcem tego czasu. Po ostygnięciu obierz warzywa ze skórki i wraz z przyprawami umieść wszystko w blenderze. Zmiksuj na gładką masę. Następnie przełóż puree na patelnię, odparuj z nadmiaru wody, dodaj masło oraz połamaną białą czekoladę. Dokładnie wymieszaj i podawaj wraz z pulpetami, udekorowane kiełkami groszku i rukolą.

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *