Sprawdźcie pomysł Tomka Jakubiaka na obiad bez mięsa! Pulpety wege z niecodziennym purée zaskoczą Was smakiem! Inne przepisy naszego Ambasadora znajdziecie tutaj.
Pulpety wege
Do malaksera dodaj wszystkie składniki poza sezamem. Zmiksuj w malakserze na jednolitą masę i przygotuj miskę z bardzo zimną wodą. Po zmiksowaniu formuj małe pulpeciki, następnie obtocz je w sezamie. Pulpeciki smaż w sporej ilości oleju na małym ogniu aż będą złociste.
Puree z selerem i białą czekoladą
- 1 seler
- 1 duży ziemniak
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki masła
Upiecz warzywa w całości w 200°C. Jeśli seler jest duży, to potrzebuje nawet 3. godzin w piekarniku. Ziemniaka możesz dołożyć do pieca na około 50 minut przed końcem tego czasu. Po ostygnięciu obierz warzywa ze skórki i wraz z przyprawami umieść wszystko w blenderze. Zmiksuj na gładką masę. Następnie przełóż puree na patelnię, odparuj z nadmiaru wody, dodaj masło oraz połamaną białą czekoladę. Dokładnie wymieszaj i podawaj wraz z pulpetami, udekorowane kiełkami groszku i rukolą.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy