Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Ptysie z kremem kokosowym i sosem z owoców leśnych

Potrzebne składniki:

Lekki i uroczy deser od Tomka Jakubiaka! Ptysie z kremem kokosowym i sosem z owoców leśnych zachwycą Was smakiem, a ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne 😁 Sprawdźcie też inne przepisy od naszego ambasadora!

Ptysie

W garnku umieść wodę, mleko, masło, cukier i sól. Podgrzewaj do roztopienia masła i zagotuj. Do gotującej się mieszanki wsyp mąkę i energicznie mieszaj aż powstanie gęsta pasta. Kontynuuj aż ciasto będzie odchodziło od ścianek garnka. Następnie zdejmij garnek z ognia i przełóż ciasto do misy miksera. 

Ciasto lekko ostudź i zacznij miksować mikserem na niskich obrotach. Stopniowo dodawaj pojedynczo jajka aż masa całkowicie się połączy i stanie się gładka i jednolita. Nie może być za rzadka, dlatego oceń konsystencję przed wbiciem wszystkich jajek. 

Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z szeroką metalową końcówką i szprycuj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc ptysie o średnicy ok. 4-5 cm. 

Piekarnik nagrzej do 200°C. Włóż blaszkę z ptysiami i od razu obniż temperaturę do 180°C. W trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika. Piecz przez 30 minut aż ptysie będą złote a następnie wyłącz piekarnik. Uchyl lekko drzwiczki i pozostaw ptysie w piekarniku na 15 minut. 

Budyń kokosowo-waniliowy

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego Winiary
  • 500 ml mleka kokosowego
  • kilka gałązek świeżej mięty

Budyń waniliowy Winiary dokładnie wymieszaj z mlekiem kokosowym rózgą kuchenną i zacznij podgrzewać. Dodaj liście mięty i zagotuj cały czas mieszając. Zdejmij z ognia do przestudzenia.

Sos z owoców leśnych

  • 250 g mrożonych lub świeżych owoców leśnych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Owoce włóż do niewielkiego garnka, zasyp cukrem i podgrzewaj aż puszczą sok. Do szklanki wlej dwie łyżki wody i rozmieszaj w niej mąkę ziemniaczaną – dzięki temu unikniesz grudek. Rozpuszczoną mąkę wlej do gotujących się owoców. Gotuj do częściowego odparowania wody i zgęstnienia sosu. Na koniec przestudzone owoce przetrzyj przez sito do miski.

Upieczone ptysie napełnij budyniem kokosowo-waniliowym przełożonym do rękawa cukierniczego z wąską metalową końcówką. Udekoruj talerz sosem z owoców leśnych i układaj na nim ptysie. Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *