Lekki i uroczy deser od Tomka Jakubiaka! Ptysie z kremem kokosowym i sosem z owoców leśnych zachwycą Was smakiem, a ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne 😁 Sprawdźcie też inne przepisy od naszego ambasadora!
Ptysie
W garnku umieść wodę, mleko, masło, cukier i sól. Podgrzewaj do roztopienia masła i zagotuj. Do gotującej się mieszanki wsyp mąkę i energicznie mieszaj aż powstanie gęsta pasta. Kontynuuj aż ciasto będzie odchodziło od ścianek garnka. Następnie zdejmij garnek z ognia i przełóż ciasto do misy miksera.
Ciasto lekko ostudź i zacznij miksować mikserem na niskich obrotach. Stopniowo dodawaj pojedynczo jajka aż masa całkowicie się połączy i stanie się gładka i jednolita. Nie może być za rzadka, dlatego oceń konsystencję przed wbiciem wszystkich jajek.
Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z szeroką metalową końcówką i szprycuj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc ptysie o średnicy ok. 4-5 cm.
Piekarnik nagrzej do 200°C. Włóż blaszkę z ptysiami i od razu obniż temperaturę do 180°C. W trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika. Piecz przez 30 minut aż ptysie będą złote a następnie wyłącz piekarnik. Uchyl lekko drzwiczki i pozostaw ptysie w piekarniku na 15 minut.
Budyń kokosowo-waniliowy
- 1 opakowanie budyniu waniliowego Winiary
- 500 ml mleka kokosowego
- kilka gałązek świeżej mięty
Budyń waniliowy Winiary dokładnie wymieszaj z mlekiem kokosowym rózgą kuchenną i zacznij podgrzewać. Dodaj liście mięty i zagotuj cały czas mieszając. Zdejmij z ognia do przestudzenia.
Sos z owoców leśnych
- 250 g mrożonych lub świeżych owoców leśnych
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Owoce włóż do niewielkiego garnka, zasyp cukrem i podgrzewaj aż puszczą sok. Do szklanki wlej dwie łyżki wody i rozmieszaj w niej mąkę ziemniaczaną – dzięki temu unikniesz grudek. Rozpuszczoną mąkę wlej do gotujących się owoców. Gotuj do częściowego odparowania wody i zgęstnienia sosu. Na koniec przestudzone owoce przetrzyj przez sito do miski.
Upieczone ptysie napełnij budyniem kokosowo-waniliowym przełożonym do rękawa cukierniczego z wąską metalową końcówką. Udekoruj talerz sosem z owoców leśnych i układaj na nim ptysie. Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy